Chakchouka recept

Chakchouka

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1881

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez az étel a Földközi-tenger egész medencéjében népszerű, és sokféle változatban készítik. Alapjában véve a ratatouille-hoz hasonló paradicsomos-zöldséges ragu, amelybe közvetlenül buggyantjuk a tojásokat. Tálaljuk kiadós ebédnek fokhagymás-rozmaringos vagy olívás kenyérrel.

2 személyre

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 db kis fej vöröshagyma, durvára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 db piros húsú paprika kimagozva és vékonyan felszeletelve
  • 1 db zöld színű paprika kimagozva és vékonyan felszeletelve
  • 40 dkg érett paradicsom, feldarabolva
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 0.25 kávéskanál szárított csilipaprika
  • 1 kávéskanál őröllt kömény
  • 1 csipetnyi cukor
  • 4 db tojás
  • friss petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés

Forrósítsuk fel az olajat egy mély, vastag fenekű serpenyőben. Tegyük bele a hagymát, a fokhagymát, a piros és a zöld húsú paprikát, és pirítsuk óvatosan 5 percig, amíg megpuhulnak.

Adjuk hozzá a paradicsomot, a paradicsompürét, tetszés szerint a csilipaprikát, a köményt, a cukrot, és sózzuk meg ízlés szerint. Fedjük le, és pároljuk óvatosan 5 percig, amíg a keverék besűrűsödik és a hozzávalók jól összeelegyednek.

Fakanállal csináljunk négy mélyedést a zöldséges keverékben, majd üssünk mindegyikbe egy-egy tojást. Fedjük le a serpenyőt, és süssük óvatosan 6-8 percig, illetve amíg a tojás éppen megdermed.

Tálaljuk azonnal, egyenesen a serpenyőből, és díszítsük mindegyik adagot néhány szál petrezselyemmel.

Tipp:

• Adjunk a zöldséges keverékhez 5 dkg kimagozott fekete olajbogyót vagy összevágott aszalt paradicsomot. Csilipaprika helyett tegyünk bele 1 kávéskanál vagy ízlés szerinti mennyiségű harissa krémet (csípős csiliszósz). Ha omlettszerű chakchoukát akarunk készíteni, keverjük el óvatosan a fehérjét a sárgájával, miután a tojásokat a keverékbe ütöttük. A padlizsános-gombás chakchoukához használjunk a piros és a zöld húsú paprika helyett 1 apró darabokra vágott padlizsánt. A 2. lépésben friss paradicsom helyett használjunk egy kb. 40 dkg-os konzerv darabolt paradicsomot a levével együtt, és tegyünk az ételbe 17 dkg felaprított barna csiperkegombát. Hagyjuk ki a csilipaprikát, és ízesítsük az ételt inkább 1 kávéskanál édesköménynyel vagy közönséges köménymaggal. Fedjük be, főzzük csendesen 15 percig, majd üssük bele a tojásokat.

Miért egészséges?

• A tojás hasznos A-vitamin-forrás, de tévhit, hogy a sötétebb színű tojássárgájának magasabb az A-vitamin(béta-karotin-) tartalma. A paradicsom gazdag antioxidáns C-vitaminban, béta-karotinban és likopinban. Az antioxidánsok megvédik a szervezet sejtjeit a szabad gyökök káros hatásaitól, ezáltal védik a szervezetet a ráktól.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 321 kcal, fehérje 19 g, zsír 20 g (ebből, telített 5 g), szénhidrát 18 g (ebből cukor 17 g), rost 6 g, A-, B12-, C-, E-vitamin, réz, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, niacin, vas, kálium, cink, kalcium, szelén


Chakchouka

Chakchouka

Ez az étel a Földközi-tenger egész medencéjében népszerű, és sokféle változatban készítik. Alapjában véve a ratatouille-hoz hasonló paradicsomos-zöldséges…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés