Chanel macaron - Macaronról feketén-fehéren recept

Chanel macaron - Macaronról feketén-fehéren
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Boldog Kukta

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
2368

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Egy őrült ötlet pattant ki a fejemből, de megérte megcsinálni a végeredmény miatt! Fecómnak nagyon tetszett! :-) Ő az elsődleges bírálóm, így sokat adok a véleményére! Elárulom Nektek azt is, hogy negyedik próbálkozásra lett ilyen szép a macaronom. Megvan a talpa és a teteje lett csúnya. Korábban volt, amelyik szétfolyt, vagy csúnya lett, nem sikerült a talpa, de legutóbb ujjongva vettem ki a sütőből ezt a változatot. :) Persze van még mit gyakorolnom, de megéri.

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tészta hozzávalói:

  • 5 dkg tojásfehérje
  • 12 dkg porcukor
  • 5 dkg őrölt mandula
  • 2 g tintahal tinta

A krém hozzávalói:

  • 12 dkg tehéntúró
  • 2 ek citromlé
  • 0.5 dl tejszín felverve
  • 2 ek vaníliás cukor

Elkészítés

Macaron történelem:

Manapság Franciaországban örvend nagy népszerűségnek ez a habcsókhoz hasonló finomság. De honnan erednek a gyökerei? Az első gasztroemlékek a XIV-XV. századi Velencébe kalauzolnak el minket. Több monda is kering arról, szivárgott be annak idején a francia köztudatba. Az egyik szerint az olasz Medici Katalin ismertette meg a franciákkal ezt a finomságot a XVI. században, amikor férjével együtt annak hazájába költözött. De olvashatunk a karmelita nővérekről vagy éppen olasz zsidó kereskedőkről, akik hírét vitték ennek a desszertnek Franciaországban. A sütemény mandulaőrleményből, tojásfehérjéből, cukorból, valamint két darab, általában 3 cm átmérőjű korongból áll. A töltelékek tárháza kifogyhatatlan: dzsemek, lekvárok, krémek és az tökéletesen passzoló ganache(ejtsd: gánás).

Mandulaszeleteket vásároltam az őrölt mandula elkészítéséhez, ezeket a kicsi kávédarálómmal megőröltem. Rövid szünetekkel daráljuk a mandulát, nehogy túlmelegedjen, mert könnyen összecsomósodik. Mindenképpen szitáljuk át az őrleményt, hogy szép legyen, majd adjuk hozzá a 10 dkg átszitált porcukrot.

4 napig pihentettem a hűtőben az 5 dkg-nyi tojásfehérjét. Kb. 2 db tojásból nyerhető ki ez a mennyiség. Biztosan elkészíthető kevesebb pihentetéssel is, de nekem ez vált be. Ha felmerül bennetek a kérdés, mihez is kezdjetek a tojássárgájával, akkor javaslom nektek, gyúrjatok belőle száraztésztát.

Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd apránként adjuk hozzá a 2 dkg maradék porcukrot.

Végül az összekevert 5 dkg őrölt mandulát és a 10 dkg cukrot fakanállal óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérjéhez.

Ezután keverjük hozzá a 2 dkg tintahal tintát. A Culinaria Italia üzeltében és webáruházában 490 Ft-ba kerül a 2x4 g-os csomag.

Megfelelő állagú kell legyen a végeredmény, mert különben lapos és folyós lesz a tésztánk. További egy kanál cukorral javítottam az első macaron állagán.

Habzsákba vagy egyszerű zacskóba (a sarkát levágjuk) töltjük a tésztát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy egy tiszta fém lapra nyomjunk ki kb. 3 cm átmérőjű köröket. Nyomjunk ki egy kicsi halmot a habzsákból és húzzuk felfelé a végén. Helyezzük megfelelő távolságra egymástól a tészta halmocskákat, mert kicsit szétterülnek majd.

Kb. 15 perc alatt 150 °C-os sütőben szárítjuk, majd további 5 percig 120°C-on sütjük. Folyamatosan figyeltem, hoygan változik az állaga. A tetejének szilárdnak kell lennie, és egy kicsi, "habos" talpnak is meg kell jelennie az igazi macaronnál.

Végül hagyjuk teljesen kihűlni a papíron, majd egyesével leválaszthatjuk a macaronokat.

A krém elkészítése nagyon egyszerű. Törjük át a krémes házi túrót, majd adjuk hozzá a felvert tejszínt. Citromlével és vaníliás cukorral ízesítetsük a krémet.

A következő ötletem egy finom kókuszkrémm, de azzal még kísérleteznem kell. :-)

Szépen betöljük a krémet a 2 korongba, és készen si vagyunk.

A macaron 2-3 napig is eláll töltött állapotban, de töltetlenül, lezárt üvegben akár hetekig is.


Chanel macaron - Macaronról feketén-fehéren recepthez kapcsolódó receptek

Chanel macaron - Macaronról feketén-fehéren

Chanel macaron - Macaronról feketén-fehéren

Egy őrült ötlet pattant ki a fejemből, de megérte megcsinálni a végeredmény miatt! Fecómnak nagyon tetszett! :-) Ő az elsődleges bírálóm, így sokat adok a véleményére! Elárulom Nektek azt is, hogy negyedik próbálkozásra lett ilyen szép…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés