Ciabatta kenyér fokhagymás gombával recept

Ciabatta kenyér fokhagymás gombával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
1657

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A fokhagymás gomba remek előétel, de a legtöbb recept túl sok vajat ír elő az elkészítéséhez. Az alábbiakban ajánlott változat kellemesen vajas, de nem túlságosan. A vékony csíkokra vágott fejes káposzta és az apróra vágott mogyoróhagyma ideális körítés.

4 személyre

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 3 dkg parmezán sajt vékony forgácsok
  • 45 dkg apró csiperkegomba félbevágva
  • 1 félig megsütött ciabatta kenyér
  • 3 dkg sózatlan vaj
  • 1 evőkanál magos mustár
  • egy kevés Worcester szósz
  • friss zöldpetrezselyem a díszítéshez
  • só és fekete bors

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Vágjuk fel a kenyeret ferdén nyolc, 2,5 cm vastag szeletre. Helyezzük a szeleteket sütőlapra és kenjük be vékonyan olajjal. Süssük 8–12 percig, hogy ropogósra és aranybarnára piruljanak.

Közben olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben. Amikor a vaj sercegni kezd, tegyük bele a fokhagymát, és pirítsuk 1 percig. Adjuk hozzá a gombát, és időnként megkeverve fonnyasszuk 4-5 percig, amíg kissé megpuhul.

Keverjük bele a mustárt. Vegyük lejjebb a hőfokot, adjuk hozzá a Worcester szószt, és fűszerezzük ízlés szerint. Pároljuk még 1 percig, majd vegyük le a lábast a tűzhelyről.

Tegyünk minden tányérra 2 szelet kenyeret. Kanalazzuk a gombát és a főzésnél keletkezett szaftot a kenyerekre. Szórjuk rá a parmezánforgácsot, és díszítsük petrezselyemlevelekkel. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• A ciabatta kenyér helyett használhatunk franciakenyeret. Kenjük meg a szeleteket olajjal, és a grillsütőben pirítsuk meg őket. Paprikás bruschetta készítéséhez melegítsük elő a grillsütőt a legnagyobb fokozaton. Negyedeljünk fel és magozzunk ki 2 piros és 2 sárga húsú paprikát, majd grillezzük őket vágott oldalukkal lefelé, amíg a héjuk meg nem feketedik. Éles késsel hámozzuk meg, majd vágjuk össze . Egy tálban keverjük össze a paprikát 10 nagy bazsalikomlevéllel. Csöpögtessünk a paprikára 2 evőkanál balzsamecetet és 3 evőkanál extra szűz olívaolajat, és jól keverjük össze. Osszuk el a paprikát és az öntetet a kenyereken, és tálaljuk azonnal.

Miért egészséges?

• A gombákban vízben oldódó B-vitaminok találhatók, amelyek fontos szerepet játszanak a tápanyagoknak az anyagcsere során történő átalakításában. Rezet is tartalmaznak, amely ásványi anyag a különböző enzimrendszerek nélkülözhetetlen összetevője, s elősegíti a vas felszívódását a szervezetben. A parmezán sajt hasznos mennyiségű kalciumot tartalmaz.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 290 kcal, fehérje 11 g, zsír 14 g (ebből, telített 6 g), szénhidrát 34 g (ebből cukor 2 g), rost 2 g, réz, B2-vitamin, folsav, niacin, szelén, A-, B1-, B6-vitamin, kalcium, vas, kálium, cink


Ciabatta kenyér fokhagymás gombával recepthez kapcsolódó receptek

Ciabatta kenyér fokhagymás gombával

Ciabatta kenyér fokhagymás gombával

A fokhagymás gomba remek előétel, de a legtöbb recept túl sok vajat ír elő az elkészítéséhez. Az alábbiakban ajánlott változat kellemesen vajas, de nem túlságosan.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés