Cinnabon - fahéjas csiga recept
Beküldő: Tündi konyha Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Vacsorára sütöttem meg ezt az őrült finom cinnabon - fahéjas csigát. Nálunk nagyon közkedvelt lett ez a puha, foszlós, kelt tésztás, fahéjjal ízesített péksütemény ... aminek a tetején nagyon finom krémsajt található, az pedig pirított dióval van megszórva. Reggelire vagy vacsorára egy pohár hideg tej mellé fenomenális! Ezt mindenkinek kötelező elkészíteni ... valami brutál finom! ;)
A recept hozzávalói ( személyre)
Tészta hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 2.5 dl tej (langyos)
- 8 dkg ráma margarin (olvasztott)
- 2 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag instant élesztőpor
- csipet só
Töltelék hozzávalói:
- 20 dkg porcukor
- 40 g őrölt fahéj
- 6 dkg ráma margarin (olvasztott)
Krém hozzávalói:
- 200 g krémsajt (mascarpone)
- 10 dkg ráma margarin (szoba hőmérsékletű)
- 10 dkg porcukor
- 30 ml vanília aroma
- 10 dkg szóráshoz: kb. 10 dkg vágott, pirított dió
Elkészítés
Elkészítés:
1. A liszt közepében az 1 dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint, a tojásokat, a porcukrot, a csipet sót és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk, gyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, kelesztjük.
2. Közben megpirítjuk a diót, és a porcukrot összekeverjük a fahéjjal.
3. A megkelt tésztát egy lisztezett, sík felületen kb. 4-5 mm vékony téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megkenjük az olvasztott margarinnak és egyenletesen megszórjuk a cukros-fahéjjal. A tésztát felcsavarjuk, mint a bejglit (vége maradjon alul) és kb. 2 cm vastag szeletekre felvágjuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe belerakosgatjuk, távol egymástól. Letakarjuk és most kb. 20 percig pihentetjük.
5. Amíg pihen addig elkészítjük a krémet: a margarint, a mascarponét és a porcukrot kézi mixerrel jól összekeverjük, majd közben hozzáadjuk a vanília aromát.
6. A pihentetett csigákat előmelegített sütőben180 fokon kb. 20 percig sütjük. A megsült, de még a forró tészta tetejére (1 evőkanál) rákanalazzuk a krémet, és végül megszórjuk a pirított dióval.