Citromkrémes birsalma desszert recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 20 perc
Megnézték: |
Birsalmaszezonban, de a télire elraktározott birsből bármikor finom desszert is készülhet.
- A birsalmapüréhez:
- 50 dkg birsalma
- 5 dkg cukor
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
A citromkrémhez:
- 4 db tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál liszt
- 5 dl tej
- 1 db citrom héja és leve
A tetejére:
- 1 dl 30%-os habtejszín
- 2 db vaníliás keksz a poharak aljába
Elkészítés
A birsalma közepét kiszedjük, kisebb darabokra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, ami ellepi. Beleszórjuk a cukrot, a fűszereket és puhára főzzük. A levét lecsöpögtetjük, arra nem lesz szükség, majd a birsalmát botmixerrel pürésítjük. Hagyjuk kihűlni.
A citromkrémhez a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, a citrom levét belenyomjuk, héját belereszeljük, majd a lisztet is hozzáadjuk és csomómentesre keverjük. A tejet feltesszük melegedni, amikor gyöngyözik, a habos tojáshoz öntjük, és habverővel jól elkeverjük. Visszatesszük a tűzhelyre és lassú tűznél, állandó keverés mellet besűrítjük. Vigyázzunk, hogy kb. 80 fok fölé ne menjen a hőfoka, mert akkor kicsapódik a tojás.
Amikor jó sűrű, akkor többször átkeverve kihűtjük. A tejszínt jó keményre felverjük, majd csillagcsővel ellátott nyomózsákba kanalazzuk. A poharakba belemorzsoljuk a kekszet, arra egy réteg birspürét teszünk, arra egy réteg citromos krémet, és ezt még egyszer megismételjük. A tetejét tejszínhabbal díszítjük, aminek a tetejét megszórhatjuk durvára vágott grillázzsal, vagy pisztáciával. 3 nagyobb kehelyben, vagy 4 adag kisebb tálkában tálaljuk.