Citromos banántorta recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 70 perc
Megnézték: |
A ropogós linzertésztára konzerv epret és vastag banánkarikákat terítünk, ezekre pedig sűrű citromkrém és krémsajt keverékét, amely sütés közben megszilárdul. A töltelékbe nem is kell cukrot tennünk, mivel a gyümölcsök, illetve a citromos-tojásos krém önmagában is édes.
- 1 adag linzertészta
- 1 db citrom reszelt héjával ízesítve
- majd 30 percre behűtve
A töltelékhez
- 3 db érett de kemény banán
- 2 db tojás felverve
- 25 dkg krémsajt
- 4 evőkanál konzerv eper
- 5 evőkanál sűrű tojásos citromkrém (lemon curd)
- eperszemek a díszítéshez (elhagyható)
Elkészítés
A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük. Beleteszünk egy tepsit melegedni.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 23,5 cm átmérőjű, alacsony, cakkos szélű gyümölcstorta formát. Villával megszurkáljuk a tésztát, és töltelék nélkül 10 percig sütjük. Levesszük róla a nehezékül szolgáló szárazbabot és a zsírpapírt, majd még 5 percig sütjük. Kivesszük a sütőből. A sütő hőmérsékletét 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat) mérsékeljük.
A még meleg tésztára rárakjuk a konzerv epret és a felszelt banánt. A citromkrémet összedolgozzuk egy kevés krémsajttal, majd a többit is hozzákeverjük a felvert tojással együtt. (Ha nem kapunk készen citromkrémet, magunk is főzhetünk tojássárgájából, cukorból, citromléből és reszelt citromhéjból.) A gyümölcsökre öntjük, és elsimítjuk.
A tortát 30-35 percig sütjük, illetve addig, amíg a töltelék összeáll, és a teteje kissé megbarnul. A formában hagyjuk kihűlni.
Tipp:
• Csokoládés tésztához a liszt 2,5 dkg-ját ugyanennyi átszitált kakaóporral helyettesítjük, és a citromhéjat kihagyjuk. Gyömbéres-mézes banántortához a tésztát citromhéj helyett narancshéjjal ízesítsük. Amíg a tészta sül, alacsony hőfokon felmelegítünk 3 dl félzsíros tejet, amelybe beledarabolunk egy 1 cm-es friss gyömbért. Levesszük a tűzhelyről, és 20 percig áztatjuk a tejben a gyömbért. Miután megsütöttük a tortát, a sütő hőmérsékletét 160 °C-ra (gázsütőnél 3-as fokozat) mérsékeljük. 4 evőkanál őszi- vagy sárgabaracklekvárt kenünk a tésztára, a lekvárra pedig 3 felszeletelt banánt teszünk. Egy kiskanál kukoricakeményítőt egy tálban összekeverünk ugyanannyi tejjel, majd beleütünk 2 tojást, 1 tojássárgáját, és 2 evőkanál világos mézzel ízesítjük. A tejet forráspontig hevítjük, majd állandóan keverve a tojásos keverékre öntjük. Átszűrjük, és ráöntjük a tésztára, a gyömbérdarabokat kidobjuk belőle. Addig sütjük, amíg összeáll (kb. 35 perc). Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Miért egészséges?
• A banán sok káliumot tartalmaz. Ez az ásványi anyag különösen az idegek és az izmok megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, de a szervezet valamennyi sejtjének szüksége van rá. A krémsajtnak viszonylag alacsony a zsírtartalma, ugyanakkor hasznos mennyiségű fehérjét, kalciumot, valamint B12-vitamint tartalmaz.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 266 kcal (1109 kJ), fehérje 6 g, zsír 11 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 37 g, (ebből cukor 22 g), rost 1 g, B12-vitamin, A-, B2-vitamin, réz, cink