Citromos banántorta recept

Citromos banántorta
4 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
2938

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A ropogós linzertésztára konzerv epret és vastag banánkarikákat terítünk, ezekre pedig sűrű citromkrém és krémsajt keverékét, amely sütés közben megszilárdul. A töltelékbe nem is kell cukrot tennünk, mivel a gyümölcsök, illetve a citromos-tojásos krém önmagában is édes.

8 személyre

  • 1 adag linzertészta
  • 1 db citrom reszelt héjával ízesítve
  • majd 30 percre behűtve

A töltelékhez

  • 3 db érett de kemény banán
  • 2 db tojás felverve
  • 25 dkg krémsajt
  • 4 evőkanál konzerv eper
  • 5 evőkanál sűrű tojásos citromkrém (lemon curd)
  • eperszemek a díszítéshez (elhagyható)

Elkészítés

A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük. Beleteszünk egy tepsit melegedni.

A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 23,5 cm átmérőjű, alacsony, cakkos szélű gyümölcstorta formát. Villával megszurkáljuk a tésztát, és töltelék nélkül 10 percig sütjük. Levesszük róla a nehezékül szolgáló szárazbabot és a zsírpapírt, majd még 5 percig sütjük. Kivesszük a sütőből. A sütő hőmérsékletét 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat) mérsékeljük.

A még meleg tésztára rárakjuk a konzerv epret és a felszelt banánt. A citromkrémet összedolgozzuk egy kevés krémsajttal, majd a többit is hozzákeverjük a felvert tojással együtt. (Ha nem kapunk készen citromkrémet, magunk is főzhetünk tojássárgájából, cukorból, citromléből és reszelt citromhéjból.) A gyümölcsökre öntjük, és elsimítjuk.

A tortát 30-35 percig sütjük, illetve addig, amíg a töltelék összeáll, és a teteje kissé megbarnul. A formában hagyjuk kihűlni.

Tipp:

• Csokoládés tésztához a liszt 2,5 dkg-ját ugyanennyi átszitált kakaóporral helyettesítjük, és a citromhéjat kihagyjuk. Gyömbéres-mézes banántortához a tésztát citromhéj helyett narancshéjjal ízesítsük. Amíg a tészta sül, alacsony hőfokon felmelegítünk 3 dl félzsíros tejet, amelybe beledarabolunk egy 1 cm-es friss gyömbért. Levesszük a tűzhelyről, és 20 percig áztatjuk a tejben a gyömbért. Miután megsütöttük a tortát, a sütő hőmérsékletét 160 °C-ra (gázsütőnél 3-as fokozat) mérsékeljük. 4 evőkanál őszi- vagy sárgabaracklekvárt kenünk a tésztára, a lekvárra pedig 3 felszeletelt banánt teszünk. Egy kiskanál kukoricakeményítőt egy tálban összekeverünk ugyanannyi tejjel, majd beleütünk 2 tojást, 1 tojássárgáját, és 2 evőkanál világos mézzel ízesítjük. A tejet forráspontig hevítjük, majd állandóan keverve a tojásos keverékre öntjük. Átszűrjük, és ráöntjük a tésztára, a gyömbérdarabokat kidobjuk belőle. Addig sütjük, amíg összeáll (kb. 35 perc). Szobahőmérsékleten tálaljuk.

Miért egészséges?

• A banán sok káliumot tartalmaz. Ez az ásványi anyag különösen az idegek és az izmok megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, de a szervezet valamennyi sejtjének szüksége van rá. A krémsajtnak viszonylag alacsony a zsírtartalma, ugyanakkor hasznos mennyiségű fehérjét, kalciumot, valamint B12-vitamint tartalmaz.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 266 kcal (1109 kJ), fehérje 6 g, zsír 11 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 37 g, (ebből cukor 22 g), rost 1 g, B12-vitamin, A-, B2-vitamin, réz, cink


Citromos banántorta

Citromos banántorta

A ropogós linzertésztára konzerv epret és vastag banánkarikákat terítünk, ezekre pedig sűrű citromkrém és krémsajt keverékét, amely sütés közben megszilárdul.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés