Citromos kalács recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Ez az ízletes kalács gyorsan elkészíthető, és még a tapasztalatlan háziasszonyoknak is első próbálkozásra sikerül. Nagymama előszeretettel sütött citromos kalácsot hétköznapokra.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 16 evőkanál liszt
- 9 evőkanál kukoricakeményítő
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 db citrom
- 12 dkg cukor
- 2 db tojás
- 12 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- zsiradék és liszt a formához
Elkészítés
A kevert tésztához szitáljuk össze a lisztet, a kukoricakeményítőt és a sütőport. Mossuk meg a citromot, töröljük szárazra, reszeljük le a héját, és facsarjuk ki a levét. Adjuk hozzá a liszthez a cukrot, a tojásokat, a vajat, a citromhéjat és a citromlevet (2 evőkanál híján, amit a bevonathoz félreteszünk).
Kézi mixer habverőjével keverjük a tésztát kb. 3 perc alatt simára. Zsírozzunk és lisztezzünk ki egy hosszúkás sütőformát.
Töltsük a tésztát a formába, és simítsuk el a tetejét. Süssük előmelegített sütőben kb. 45 percig. Ellenőrizzük, hogy tökéletesen átsült-e. Vegyük ki a sütőből.
A bevonathoz 2 evőkanál citromlevet keverjünk el a porcukorral. Kenjük egyenletesen a még meleg kalácsra, majd hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Felső/alsó láng: 180 °C
Gáz: 2-3. fokozat
JÓ, HA TUDJUK
Ha ellenőrizni szeretnénk, hogy átsült-e a kalács, végezzük el az alábbi próbát: szúrjunk a kalácsba hústűvel vagy fapálcikával. Ha nem tapadt hozzá tészta, megsült a kalács.