Citromos mézeskrémes recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
A megszokott darás krémet reszelt citromhéjjal és frissen facsart citromlével ízesítettem, a lapokra a krém alá házi baracklekvárt kentem. A citromos darás krém és az aranyló házi sárgabarack jó párosnak bizonyult.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tésztához:
- 20 dkg barna nád kristály cukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál tej
- 2 db tojás
- 5 dkg margarin
- 3 evőkanál méz
- csipet só
- 60 dkg liszt + 10 dkg
A krémhez:
- 1 liter tej
- 8 evőkanál búzadara
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 db citrom
- 30 dkg margarin
- 30 dkg porcukor
- 4 dl házi sárgabarack lekvár
A mázhoz:
- 20 dkg főző étcsokoládé
- 4 evőkanál étolaj
Elkészítés
A tészta hozzávalóit a liszt kivételével habüstbe tesszük, és vízgőz fölött kb. 10 perc összefőzzük. Levesszük a hőről, melegen belekeverjük a 60 dkg lisztet. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A ragadós tésztánkat a maradék lisztbe mártogatott tenyérrel simára gyúrjuk, 3 cipóra osztjuk. Kinyújtjuk, sütőpapírral fedett nagy tepsi hátára csúsztatjuk, 180 fokos forró sütőben egyenként 15 perc alatt arany barnára sütjük. Papírra tesszük, kihűtjük.
A krémhez a felforralt tejbe állandó keverés mellett lassan beleszórjuk a búzadarát, sűrűre főzzük. Levesszük a hőről. Hozzáadjuk a vanillincukrot. Hideg vízbe helyezzük, többször átkeverjük, majd belefacsarjuk a citrom levét. Közben a porcukrot is alaposan elkeverjük a margarinnal, és apránként habosra elegyítjük a kihűlt tejes darával. A 3 lapot egymásra helyezzük, a könnyebb kezelhetőség miatt a középénél hosszában félbevágjuk, a 2 részt laponként külön-külön megtöltjük.
Az alsó tésztalapra kenjük a baracklekvár harmadát és a krém felét, rátesszük a második lapot, azt is megkenjük a baracklekvár másik harmadával és a maradék krémmel. A harmadik lapot bevonjuk a maradék lekvárral, majd a kenéssel lefelé ráfordítjuk a darás krémre. A mázhoz vízgőz felett megolvasztjuk az apróra tört főzőcsokoládét, közben hozzáadjuk az étolajat. Csomómentesre keverjük, forrón ráöntjük a sütemény tetejére.
Elsimítjuk, hűvös helyen dermedni hagyjuk. 1-2 napig pihentetjük, hogy megpuhuljon, ízesedjen a mézeslap. Minél tovább áll, annál finomabb. Tálalásnál recés késsel kockára, majd átlósan szeleteljük. Hűtőzacskóba helyezve szeletelés nélkül a maradék kitűnően tűri a fagyasztást. Jó étvágyat kívánok! Készítette: Nyersné Vajda Márta