Citromos mézeskrémes recept

Citromos mézeskrémes
4.5 8

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
2976

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A megszokott darás krémet reszelt citromhéjjal és frissen facsart citromlével ízesítettem, a lapokra a krém alá házi baracklekvárt kentem. A citromos darás krém és az aranyló házi sárgabarack jó párosnak bizonyult.

16 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 20 dkg barna nád kristály cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál tej
  • 2 db tojás
  • 5 dkg margarin
  • 3 evőkanál méz
  • csipet só
  • 60 dkg liszt + 10 dkg

A krémhez:

  • 1 liter tej
  • 8 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 30 dkg margarin
  • 30 dkg porcukor
  • 4 dl házi sárgabarack lekvár

A mázhoz:

  • 20 dkg főző étcsokoládé
  • 4 evőkanál étolaj

Elkészítés

A tészta hozzávalóit a liszt kivételével habüstbe tesszük, és vízgőz fölött kb. 10 perc összefőzzük. Levesszük a hőről, melegen belekeverjük a 60 dkg lisztet. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A ragadós tésztánkat a maradék lisztbe mártogatott tenyérrel simára gyúrjuk, 3 cipóra osztjuk. Kinyújtjuk, sütőpapírral fedett nagy tepsi hátára csúsztatjuk, 180 fokos forró sütőben egyenként 15 perc alatt arany barnára sütjük. Papírra tesszük, kihűtjük.

A krémhez a felforralt tejbe állandó keverés mellett lassan beleszórjuk a búzadarát, sűrűre főzzük. Levesszük a hőről. Hozzáadjuk a vanillincukrot. Hideg vízbe helyezzük, többször átkeverjük, majd belefacsarjuk a citrom levét. Közben a porcukrot is alaposan elkeverjük a margarinnal, és apránként habosra elegyítjük a kihűlt tejes darával. A 3 lapot egymásra helyezzük, a könnyebb kezelhetőség miatt a középénél hosszában félbevágjuk, a 2 részt laponként külön-külön megtöltjük.

Az alsó tésztalapra kenjük a baracklekvár harmadát és a krém felét, rátesszük a második lapot, azt is megkenjük a baracklekvár másik harmadával és a maradék krémmel. A harmadik lapot bevonjuk a maradék lekvárral, majd a kenéssel lefelé ráfordítjuk a darás krémre. A mázhoz vízgőz felett megolvasztjuk az apróra tört főzőcsokoládét, közben hozzáadjuk az étolajat. Csomómentesre keverjük, forrón ráöntjük a sütemény tetejére.

Elsimítjuk, hűvös helyen dermedni hagyjuk. 1-2 napig pihentetjük, hogy megpuhuljon, ízesedjen a mézeslap. Minél tovább áll, annál finomabb. Tálalásnál recés késsel kockára, majd átlósan szeleteljük. Hűtőzacskóba helyezve szeletelés nélkül a maradék kitűnően tűri a fagyasztást. Jó étvágyat kívánok! Készítette: Nyersné Vajda Márta


Citromos mézeskrémes recepthez kapcsolódó receptek

Citromos mézeskrémes

Citromos mézeskrémes

A megszokott darás krémet reszelt citromhéjjal és frissen facsart citromlével ízesítettem, a lapokra a krém alá házi baracklekvárt kentem. A citromos darás krém és…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés