Citromos piskótatorta földieperrel recept

Citromos piskótatorta földieperrel
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
2132

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A piskóta tojássárgája nélkül, kizárólag tojásfehérjével készült angol változatát „angyalinak” (angel cake) nevezik. Ez a valóban mennyei édesség ideális mindazok számára, akiknek vigyázniuk kell a koleszterinszintjükre, hiszen egyáltalán nem kell hozzá zsiradék. Az élénk színű gyümölcsszósz jól mutat a tányéron, ezért akár ünnepi alkalmakra is tálalhatjuk ezt a desszertet.

4 személyre

  • 12 db tojásfehérje
  • 1.25 kiskanál borkősav
  • 25 dkg porcukor
  • 3 db citrom reszelt héja
  • 1 kiskanál vaníliaeszencia
  • 14 dkg sima liszt

A gyümölcsszószhoz:

  • 1 doboz friss vagy mélyhűtött és felengedett földieper (50 dkg)
  • 1.25 dl narancslé

Elkészítés

Egy tálban összeforgatjuk a földiepret a narancslével. Letakarjuk és behűtjük.

A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 3-as fokozat).Egy nagy tálban kézi mixerrel habosra keverjük a tojásfehérjét a borkősavval. Fokozatosan belekeverjük a cukrot, egyszerre mindig csak 2 evőkanálnyit, és addig keverjük, amíg sűrű, lágy habot kapunk. Hozzákeverjük a citromhéjat és a vaníliaeszenciát.

A lisztet fokozatosan, négy részletben, mindig gondosan eloszlatva, a tojáshabba forgatjuk. A masszát egy 25 cm átmérőjű piskótasütő-formába kanalazzuk (a formát nem olajozzuk be). Körülbelül 50 percig sütjük (akkor jó, ha a tésztát ruganyosnak érezzük, amikor finoman megérintjük).

A piskótát a sütőformában hagyva, fejjel lefelé fordítva konyhai rácsra tesszük hűlni. Simítólapáttal meglazítjuk a széleket és a közepét, majd kivesszük, megfordítjuk, és egy tálra tesszük. A narancslés földieperrel tálaljuk.

Tipp:

• A szószt más bogyós gyümölcsökből, málnából és fekete áfonyából is elkészíthetjük. Ha a masszához 5 evőkanálnyi csokidarabkát vagy reszelt étcsokoládét adunk, a tészta kevesebb zsírt fog tartalmazni, mint a csokis kocka, de ugyanolyan finom lesz.

Miért egészséges?

Amikor valamilyen ünnepi alkalomra tortát kell sütnünk, válasszuk ezt a receptet. A citromos piskótatortának nem csak alacsony a nátriumtartalma, de alig tartalmaz zsírt és koleszterint. Ráadásul a szemet gyönyörködtető gyümölcsöntet szintén nagyon egészséges.

A recept tápértéke:

Energia 150 kcal, zsír 0,2 g (ebből telített 0 g), fehérje 4,5 g, szénhidrát 34 g, nátrium 66 mg (só 0,16 g), élelmi rost 0,8 g.


Citromos piskótatorta földieperrel

Citromos piskótatorta földieperrel

A piskóta tojássárgája nélkül, kizárólag tojásfehérjével készült angol változatát „angyalinak” (angel cake) nevezik. Ez a valóban mennyei édesség ideális mindazok számára, akiknek vigyázniuk kell a koleszterinszintjükre,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés