Croissant - sósvajjal kenegetve recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
A TV Paprika Magazin 2011. februári számából készítettem el dupla adagban a Csokis kuglófot. A formából kimaradt tésztából 2 db kelt karika kerekedett ki sós vajjal kenegetve, sodorva, külön megsütve. Hamar lába kelt a lehelet könnyű, sós változatnak is! A fenti adag 8 nagyobb sütihez elég.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tésztához:
- 11 g porélesztő
- 0.5 dl langyos víz
- 5 dkg porcukor
- 1 mokkáskanál só
- 0.5 dl langyos tej
- 50 dkg liszt
- 4 db tojás
- 25 dkg vaj vagy 2 dl étolaj
A töltelékhez:
- 30 dkg vaj
- 2 teáskanál durva só
Elkészítés
A felvert tojásból evőkanálnyit félreteszünk a kenéshez, a maradékot a liszt és az élesztő nélkül mélyebb tálkába öntjük a tészta hozzávalóival, elkeverjük, beletesszük a kenyérsütő gépbe, rászórjuk a lisztet, élesztőt, kelesztő programra állítjuk. A duplájára kelt tésztát kivesszük, jó hosszú téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük a lágy sós vaj felével, rövidebb oldalán feltekerjük, újból ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, rákenjük a maradék sós vajat, 8 felé vágjuk, feltekerjük, koszorúkat, pereceket vagy kifliket formálunk, sütőpapíron 2 tepsi hátoldalára tesszük, kb. 3/4 óra alatt - langyos helyen letakarva – újból a duplájára kelesztjük.
Megkenjük a maradék felvert tojással, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 25 percig sütjük. Jó étvágyat kívánok: Készítette: Nyersné Vajda Márta