Croissant recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 100 perc
Megnézték: |
Foszlós, ropogós, falnivaló!
A recept hozzávalói ( személyre)
Hozzávalók 14 darabhoz:
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1.5 dl hideg víz + 1 evőkanál a tetejére
- 1.5 dl tej
- 7.5 dkg cukor
- 3.5 kiskanál porélesztő
- 3 evőkanál + 5.5 dkg vaj
- 1 db tojás a tetejére
Elkészítés
Egy dagasztófejes keverőgép segítségével kb. 6 perc alatt összedolgozzuk a lisztet a vízzel, a tejjel, a cukorral, az élesztővel és 3 evőkanál vajjal. A tésztát egy finoman kilisztezett edénybe helyezzük, szorosan lefóliázzuk, és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
Az 5,5 dkg vajat hosszában csíkokra vágjuk, majd két sütőpapír között sodrófával egy kb. 17 cm-es négyzetté lapítjuk, és a sütőpapírral együtt betesszük a hűtőbe.
A tésztát belisztezett felületen 25 cm-es négyzetté nyújtjuk, és a tetejét is enyhén belisztezzük. A vajat kicsomagoljuk, és a vajlapot 45 fokban elforgatva a tészta közepére fektetjük.
A tészta felénk eső sarkát visszahajtjuk a vajlap közepéig, majd a szemben lévő sarkot is oda hajtjuk. (Ha nem érne el a közepéig, nyújtsunk egy kicsit a tésztán.) A két másik sarkot is behajtjuk, majd a széleket összezárva teljesen becsomagoljuk a vajat.
A tészta tetejét enyhén belisztezzük, majd kb. 18x60 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tetejét megszórjuk liszttel, a felénk eső rövidebb oldalát felhajtjuk a lap kétharmadáig, majd a felső egyharmadot ráhajtjuk a már felhajtott részre, és műanyag fóliával letakarva 20 percre a hűtőbe tesszük.
Ezután a tésztát újra 18x60 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd megismételjük a hajtogatást, és a tésztát újabb 20 percre a hűtőbe tesszük. A műveletet harmadszor is megismételjük, és a tésztát egy teljes éjszakára a hűtőben hagyjuk.
Másnap a tésztát átmozgatjuk, majd egy kb. 20x90 cm-es téglalappá nyújtjuk. (Ha túl ragadósnak találnánk, belisztezhetjük, ha pedig egy ponton túl nem nyúlik tovább, alkalmazzuk a már leírt hajtogatós technikát, majd tegyük be 10 percre a hűtőbe.)
A tészta hosszabbik szélén 12 centinként bevágásokat ejtünk, majd a szemközti oldalt 6 cm eltolódással ugyanúgy bevagdossuk. A bevágásokat éles késsel összekötve egyenlő szárú háromszögeket vágunk a tésztából, és az alapjuknál kezdve szorosan feltekerjük őket.
Az így kapott kiflik két csücskét egymás felé húzzuk és összezárjuk, majd bőséges helyet hagyva közöttük, egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük őket. A tetejüket megkenjük az 1 evőkanál vízzel elkevert tojással, majd 1,5-2 órára meleg helyre tesszük kelni. A tojásos keveréket addig a hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A megkelt kifliket még egyszer megkenjük a tojással, majd 10 perc alatt aranybarnára sütjük.