Croissant recept

Croissant
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
1455

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Foszlós, ropogós, falnivaló!

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 14 darabhoz:

  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1.5 dl hideg víz + 1 evőkanál a tetejére
  • 1.5 dl tej
  • 7.5 dkg cukor
  • 3.5 kiskanál porélesztő
  • 3 evőkanál + 5.5 dkg vaj
  • 1 db tojás a tetejére

Elkészítés

Egy dagasztófejes keverőgép segítségével kb. 6 perc alatt összedolgozzuk a lisztet a vízzel, a tejjel, a cukorral, az élesztővel és 3 evőkanál vajjal. A tésztát egy finoman kilisztezett edénybe helyezzük, szorosan lefóliázzuk, és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

Az 5,5 dkg vajat hosszában csíkokra vágjuk, majd két sütőpapír között sodrófával egy kb. 17 cm-es négyzetté lapítjuk, és a sütőpapírral együtt betesszük a hűtőbe.

A tésztát belisztezett felületen 25 cm-es négyzetté nyújtjuk, és a tetejét is enyhén belisztezzük. A vajat kicsomagoljuk, és a vajlapot 45 fokban elforgatva a tészta közepére fektetjük.

A tészta felénk eső sarkát visszahajtjuk a vajlap közepéig, majd a szemben lévő sarkot is oda hajtjuk. (Ha nem érne el a közepéig, nyújtsunk egy kicsit a tésztán.) A két másik sarkot is behajtjuk, majd a széleket összezárva teljesen becsomagoljuk a vajat.

A tészta tetejét enyhén belisztezzük, majd kb. 18x60 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tetejét megszórjuk liszttel, a felénk eső rövidebb oldalát felhajtjuk a lap kétharmadáig, majd a felső egyharmadot ráhajtjuk a már felhajtott részre, és műanyag fóliával letakarva 20 percre a hűtőbe tesszük.

Ezután a tésztát újra 18x60 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd megismételjük a hajtogatást, és a tésztát újabb 20 percre a hűtőbe tesszük. A műveletet harmadszor is megismételjük, és a tésztát egy teljes éjszakára a hűtőben hagyjuk.

Másnap a tésztát átmozgatjuk, majd egy kb. 20x90 cm-es téglalappá nyújtjuk. (Ha túl ragadósnak találnánk, belisztezhetjük, ha pedig egy ponton túl nem nyúlik tovább, alkalmazzuk a már leírt hajtogatós technikát, majd tegyük be 10 percre a hűtőbe.)

A tészta hosszabbik szélén 12 centinként bevágásokat ejtünk, majd a szemközti oldalt 6 cm eltolódással ugyanúgy bevagdossuk. A bevágásokat éles késsel összekötve egyenlő szárú háromszögeket vágunk a tésztából, és az alapjuknál kezdve szorosan feltekerjük őket.

Az így kapott kiflik két csücskét egymás felé húzzuk és összezárjuk, majd bőséges helyet hagyva közöttük, egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük őket. A tetejüket megkenjük az 1 evőkanál vízzel elkevert tojással, majd 1,5-2 órára meleg helyre tesszük kelni. A tojásos keveréket addig a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A megkelt kifliket még egyszer megkenjük a tojással, majd 10 perc alatt aranybarnára sütjük.


Croissant recepthez kapcsolódó receptek

Croissant

Croissant

Foszlós, ropogós, falnivaló!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Croissant recepthez

sargarozsa222 - 2016. március 07.
huhh, de jól néz ki... nálunk hétvégén sokszor finom házi péksütire ébred a család :) ezt is kipróbálom, tetszik nagyon. elviselném ha egy reggel engem lepnének meg egy kiadós reggelivel, vagy netán az 1 millió... http://bit.do/nyeroactimel