Csavartorsós rakottas kéksajttal recept

Csavartorsós rakottas kéksajttal
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
203

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A pár napja elkészített burgonya-rakottasom inspirálta ezt az egyszerűen elkészíthető, ízes tésztaételt, ezúttal orsótésztára hangolva. A többsajtos tojásos öntet kicsit rezgőssé varázsolja a hagymával, sonkával összesült tészta belsejét, a tejföllel keveredett aromás márványsajt sajátos íze pedig pikáns burkolattal vonja be a tetejét. Egy pohár testes vörösbor kortyolgatása közben fenségessé teszi az ízek harmóniáját!

6 személyre

  • 30 dkg csavartorsó tészta
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál házi zsír
  • 2 db öklömnyi vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg húsos parasztsonka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kevés őrölt bors

A forma kenéséhez:

  • 1 evőkanál hagymás zsír
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

Öntethez:

  • 5 db tojás
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 csipet só
  • 2 csipet őrölt bors
  • kevés friss szerecsendió reszelék
  • 20 dkg reszelt trappista sajt

Tetejére:

  • 8 dkg márványsajt
  • 3 dl tejföl
  • 0.5 dl tej

Tálaláskor:

  • zöldfűszerek /korianderlevél, snidlingzöld/
  • 0.5 db uborka
  • 2 db 2 paradicsom
  • 1 db piros paprika
  • 1 db sárga paprika

Elkészítés

A tészta főzéséhez felforralunk 3 l vizet, beleteszünk 2 ek étolajat, 2 teáskanál sót. Amikor forr, beleszórjuk a tésztát, előírás szerint vagy csak 1 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a hőt, lefedjük, 5 percig pihentetjük, leszűrjük, hideg vízben átöblítjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Felforrósítunk 1 ek zsírt, belerakjuk a kockára vágott szalonnát, sonkát, a szálára vágott vöröshagymát, és összesütjük.

Mielőtt készen lenne, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, elkeverjük, pár másodpercig együtt sütjük. Kevés ízes zsírt kikanalazunk alóla, kikenjük vele a sütőtálat, amit ezután zsemlemorzsával körbehintünk. Beletesszük a főtt tészta felét, rátesszük a sült hagymás-sonkás keveréket, kissé megborsozzuk, betakarjuk a maradék tésztával.

Az öntethez valókat összekeverjük, ráöntjük a tésztára, hagyjuk az oldalára, aljára csorogni. A tálat a forró sütő középső rácsára toljuk, 25-30 percig sütjük. Az elmorzsolt márványsajtot elkeverjük a tejföllel, kevés tejjel lazítjuk, és a szinte készre sült rakottasra kenjük. Tovább sütjük, amíg szép pirosas lesz a teteje. A formában hagyjuk pihenni, majd cikkekre vagy kockákra vágjuk. Zöldségszeletekkel, zöldfűszerrel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fotózta: Nyersné Vajda Márta


Csavartorsós rakottas kéksajttal recepthez kapcsolódó receptek

Csavartorsós rakottas kéksajttal

Csavartorsós rakottas kéksajttal

A pár napja elkészített burgonya-rakottasom inspirálta ezt az egyszerűen elkészíthető, ízes tésztaételt, ezúttal orsótésztára hangolva. A többsajtos tojásos öntet kicsit rezgőssé varázsolja a hagymával, sonkával összesült tészta…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés