Cserepes ír gulyás recept

Cserepes ír gulyás
4.5 8

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
3701

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az ír gulyás birka ízét jócskán finomítja a karaj- vagy tarjacsont. Az előre zsírjára sütött hús és dinsztelt hagyma, zöldség különlegesen finom ízzel gazdagítja ezt a tartalmas levest. Amíg étkünk a sütőben sül, bőven van időnk kidagasztani mellé egy édes vagy sós kelt tésztát, ami pogácsa, bukta, aranygaluska vagy igény szerint bármi lehet, s így a sütő hőjével is takarékoskodunk.

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1.5 kg birkacomb
  • 1 kg húsos sertés karajcsont
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa vagy pasztinák
  • 1 kg burgonya
  • 1 db közepes zellergumó
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 teáskanál őrölt piros fűszerpaprika
  • 1 evőkanál pritaminpaprika vagy Piros Arany
  • 1 teáskanál erős paprikakrém
  • 3 teáskanál durva só
  • 1 mokkáskanál egész vagy őrölt köménymag
  • 1 mokkáskanál majoranna
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 csomag petrezselyemzöldje
  • 10 dkg csipetke száraztészta

Elkészítés

Mélyebb teflonos sütőtálba öntjük az olajat, felforrósítjuk, és fedő alatt, gyakori kevergetéssel 30 perc alatt szinte zsírjára sütjük a faggyútól alaposan megfosztott, felkockázott birkahúst, a kisebb darabokra vágott húsos csontféléket. Megpergetjük benne a köményt, hozzáadjuk a kis kockákra vágott vöröshagymát, kevergetjük.

Ha már félpuha a hús, beletesszük a felszeletelt fokhagymát, a felszeletelt zöldséget, paradicsomot, paprikaféléket, 1 dl vizet öntünk rá, jól elkeverjük, fedő alatt még 10 percig együtt dinszteljük. Majd megszórjuk az őrölt fűszerpaprikával, átöntjük egy megfelelő méretű öblös, fedeles, hőálló cserépedénybe.

Felöntjük 3 l forró vízzel, kellően megsózzuk és langyos sütőbe tesszük, ezután felvisszük a hőt 180 C fokra. Fedő alatt plusz 60 percig lassan főzzük, hozzáadjuk a megtisztított és apróbb darabokra vágott burgonyát meg a csipetkét, s még 20 percig hagyjuk gyengén forrni.

Közben megmossuk, apróra vágjuk a petrezselyemzöldjét, és a majorannával, őrölt borssal együtt a sütőből kivett, deszkára helyezett cserepes levesbe tesszük. Tovább ízesítjük, ha szükséges. Igazából másnap fogyasztva adja ki a rendkívül jó ízét. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Cserepes ír gulyás recepthez kapcsolódó receptek

Cserepes ír gulyás

Cserepes ír gulyás

Az ír gulyás birka ízét jócskán finomítja a karaj- vagy tarjacsont. Az előre zsírjára sütött hús és dinsztelt hagyma, zöldség különlegesen finom ízzel gazdagítja ezt a tartalmas levest. Amíg étkünk a sütőben sül, bőven van időnk…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Cserepes ír gulyás recepthez

Nyersné Vajda Márta - 2011. február 01. 12345
Legközelebb nagyon szívesen adok belőle, csak jó nagyra tárjátok az ablakot:))))
thumb
Receptvarázs - 2011. január 20. 12345
Szeretnénk most rögtön egy tányérral!!!