Cserepes marhagulyás recept

Cserepes marhagulyás
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

140 perc

Megnézték:
4759

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Megunhatatlan retro-ételként sokszor szerepel napjaink konyhájában. A sütőben főtt téli, cserepes változata sajnos nem múlja felül a nyári bográcsozást, de így is nagyon jóízű egytálétel.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A hozzávalók

  • 2 kg csontos marhahús (rostélyos vagy oldalas és hátszín vegyesen)
  • 1 ek olaj
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt piros fűszerpaprika
  • 1 evőkanál édes paprikakrém
  • 1 teáskanál erős paprikakrém
  • 3 teáskanál durva só
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépax
  • 1 db közepes zeller
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 kg burgonya
  • 8 dkg csipetke száraztészta
  • 1 szál zellerzöldje
  • 1 mokkáskanál majoranna
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyemzöldje

Elkészítés

Az alaposan megmosott húst kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk. Mélyebb sütőtálba öntjük az olajat, felforrósítjuk, és gyakori kevergetéssel a húst és a csontot 30 perc alatt a zsírjára sütjük. Megpergetjük benne a köményt, hozzáadjuk a kis kockákra vágott vöröshagymát, kevergetve újból zsírjára sütjük. Belepréseljük a fokhagymát, levesszük a hőről, meghintjük az őrölt paprikával, elkeverjük az édes- és csípős paprikakrémmel. Enyhén megsózzuk, de figyelünk a házi eltevésű paprikakrém vagy a Piros Arany sós ízére. 3x10 percenként 1-1 dl forró vizet hozzáöntünk, fedő alatt félpuhára főzzük. Közben felkockázzuk az összes zöldséget. A burgonya kivételével mindet a húshoz adjuk, kevergetve kis ideig tovább pároljuk, majd átöntjük egy megfelelő méretű hőálló, öblös, fedeles cserépedénybe. Felöntjük 2,5 l forró vízzel. Szükség szerint még megsózzuk. Langyos sütőbe tesszük, és felvisszük a hőt 180 C fokra. Lefedve 60 percig főzzük, s ha nagyon forr, mérsékeljük a hőt. Amint megpuhult a hús, hozzáadjuk a megtisztított és apróbb darabokra vágott burgonyát, a zeller zöldjét, a csipetkét, és még 15 percig hagyjuk gyengén forrni. Ezután megkeverjük, majorannával, őrölt borssal illatosítjuk. Tovább ízesítjük, ha szükséges, majd lekapcsoljuk a hőt.

A lefedett gulyást még egy kis ideig a sütőben hagyjuk pihenni.

Közben megmossuk és apróra vágjuk a petrezselyemzöldjét. A sütőből kivett cseréptálat deszkára helyezzük. Tálaláskor ki-ki tetszése szerint megszórhatja friss petrezselyemmel a gulyást. Apróra tört cseresznyepaprikát vagy chilit is adunk az asztalra. Igazából - mint szinte minden egytálétel - a másnapi fogyasztáskor adja ki rendkívül jó ízét.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Cserepes marhagulyás recepthez kapcsolódó receptek

Cserepes marhagulyás

Cserepes marhagulyás

Megunhatatlan retro-ételként sokszor szerepel napjaink konyhájában. A sütőben főtt téli, cserepes változata sajnos nem múlja felül a nyári bográcsozást, de így is nagyon jóízű egytálétel.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Cserepes marhagulyás recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. február 16. 12345
Hát valóban csodásak ezek az edények.Nekem is van a régebbi időkből,a konyhaszekrény végig van rakva,győzzem takarítani,de nem adnám el semmi pénzért.Kívánom,hogy sok örömöd leljed benne.A receptjeid is tetszenek,hasonló az izlésünk.
thumb
vajdamarta - 2013. február 04. 12345
Köszönöm Mindketőtöknek a megjegyzést :). Bár ez itt nem a reklám helye, de valóban az erdélyi Korondon, Józsa János műhelyében vásároltam a zöld-fekete és a fehér-drapp, hőálló, 6 ill. 2 személyes cserépedény készletet, amihez pár kiegészítőt is vásároltam. Pl. sütőbe, kemencébe való fedeles fazekakat, szalvétagyűrűket, gyertyatartót, mézeskancsót, szalvétagyűrűket, szalvéta- és fűszertartót, káposztás csuprokat, stb.
KIsgyerekkorom óta vágytam rá, nagymamakoromban beteljesült...:)
thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. január 27. 12345
Nagyon szép a tálalásod.
thumb
Perák Mónika - 2013. január 26. 12345
Kedves Márta!

Gyöngyörű tányérokon tálalsz miden ételt.
Jól godnolom, hogy ezek mind Erdélyből valók?

Köszönöm a sok receptet, amelyeket feltöltesz, sokat tanulok belőlük.

Üdv, Mónika