Cseresznye, meggy befőzése télire - szörpnek recept

Cseresznye, meggy befőzése  télire - szörpnek
4 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

160 perc

Megnézték:
14859

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A szörp eltevése télire meggyből, cseresznyéből illetve sárgabarackból az alábbi módszerrel sikerült nálam a legmegbízhatóbban. Még felbontás után sem kell hűtőben tartani, ha a kupak alatt mindig ott marad a tartósítószeres folpack. A karakteres meggy ízét harmonikusan ellensúlyozza az idén szinte feketére érett, ám mégis 'lakó' nélküli, bőven termő, óriás Germensdorfi cseresznyénk. A leszűrés után visszamaradt gyümölcshús eltevésének leírását ’Cseresznye, meggy befőzése télire - dzsemnek’ címszó alatt töltöttem fel.

15 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 5 kg cseresznye
  • 5 kg meggy
  • 15 kg kristálycukor
  • 1 mokkáskanál gyógyszertári szalicil
  • 3 csomag zselésítőszer 3:1
  • 0.5 kg befőzőcukor 3:1
  • 10 dkg gyógyszertári citromsav
  • 1 teáskanál szalicil az üvegek lekötéséhez

Elkészítés

A többször megmosott gyümölcsöt összekeverve kimagozzuk, 2 nagy fazékba helyezzük, rétegenként összesen 10 kg kr cukorral megszórjuk, egy napig állni hagyjuk, nappal óránként megkeverjük. 24 óra elteltével szűrőkanállal kiszedjük a gyümölcsöt, a levét a 2 fazékból összeöntjük, felforraljuk, hozzáadunk még 5 kg kr cukrot, kevergetve újból forraljuk, közben a habját többször leszedjük.

Lekapcsoljuk a hőt, kevés lében feloldjuk a mokkáskanálnyi szalicilt és a citromsavat, alaposan hozzákeverjük. Alaposan kimosott, csírátlanított boros-, szörpös üvegeket forrón, PET palackokat langyosan teletöltünk a sűrű nedűvel. Két réteg folpack közé késhegynyi szalicilt teszünk, úgy zárjuk le az üveget, palackot.

Jó mélyre elrakjuk a kamrába :)! Karácsony tájékán már megkezdhetjük - ha kibírjuk addig... Ásványvízzel felöntve 1 dl szörpből ízlés szerint 1-1.5 l üdítőt kapunk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Cseresznye, meggy befőzése télire - szörpnek recepthez kapcsolódó receptek

Cseresznye, meggy befőzése  télire - szörpnek

Cseresznye, meggy befőzése télire - szörpnek

A szörp eltevése télire meggyből, cseresznyéből illetve sárgabarackból az alábbi módszerrel sikerült nálam a legmegbízhatóbban. Még felbontás után sem kell hűtőben tartani, ha a kupak alatt mindig ott marad a tartósítószeres folpack.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Cseresznye, meggy befőzése télire - szörpnek recepthez

thumb
vajdamarta - 2011. június 30.
Bocs, megtréfált a gép:) Tehát a leszűrt szörplé után visszamaradt dzsem befőzőséhez kellenek a Hozzávalókban fel nem használt anyagok.
thumb
vajdamarta - 2011. június 30.
A szörp eltevésekor fel nem használt 5 kg cukor, befőzőcukor és zselésítőszer a 'Cseresznye, meggy befőzése dzsemnek télire cím alatt található a receptjeim között.