Cseresznyeleves recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 20 perc
Megnézték: |
A meleg nyári napok hűsítő levesinek egyik alapanyaga legtöbbször gyümölcs. A görög levesek mintájára habarás nélkül, kevés tejszínnel felöntve készül.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 50 dkg felezett cseresznye
- 1.2 liter víz
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 csipetnyi só
- 3 db szegfűbors
- 3 db szegfűszeg
- 1 db 20 cm-es mentaleveles ág
- 1 db citrom vékony héja és leve
- 2 dl folyékony tejszín (nem főző-, nem édes)
Elkészítés
Felforraljuk a vizet, cukorral, sóval, szegfűszeggel, -borssal, citromhéjspirállal ízesítjük. A mentaágról lecsípjük a bóbitát, félretesszük. A félbe vágott cseresznyét a forrásban levő vízbe szórjuk, csak 2 percig főzzük, majd hozzáadjuk a mentaágat. Lefedjük a fazekat, többször cserélt hideg vízbe állítva gyorsan lehűtjük, 1 órára a hűtőbe helyezzük.
Ezután kivesszük a mentaágat, a citrom héját, belefacsarjuk a citrom levét, hozzákeverjük a tejszínt, amitől selymes állagú lesz. Mentabóbitával díszítve tálaljuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta