Cseresznyés-zabpelyhes muffin

Cseresznyés-zabpelyhes muffin

Manapság a legtöbb készen kapható muffin alig tartalmaz élelmi rostot, ugyanakkor tele van zsírral és cukorral. Az alábbi receptnél azonban nem fukarkodtunk sem a magvakkal, sem a gyümölcsökkel, így ez a puha, aranysárga sütemény nemcsak szívbarát, de igen ínycsiklandó is.

1 személyre

  • 8.5 dkg zabpehely
  • 10 dkg sima liszt (BL 51)
  • 8.5 dkg teljes kiőrlésű liszt (GL 200)
  • 3.5 dkg búzacsíra lehetőség szerint pirítva
  • 6.5 evőkanál porcukor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 0.5 kiskanál szódabikarbóna
  • 3.5 dl író
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes tojás
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 11.5 dkg aszalt cseresznye
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A zabpelyhet sütőlapon szétterítjük, és körülbelül 10 percig pirítjuk, közben időnként megkeverjük. Amikor ropogós aranybarnára sült, áttesszük egy nagy tálba, és megvárjuk, amíg langyosra hűl. A sütőt a muffin elkészítéséhez 190 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 5-ös fokozat). 1 kiskanálnyi olívaolajjal vékonyan kikenünk, vagy olajozóspray-vel bepermetezünk egy 12 tálkás muffin-sütőformát.

Hozzáadjuk a sima és a teljes kiőrlésű lisztet, a búzacsírát, 5 1/2 evőkanálnyi porcukrot, a sütőport és a szódabikarbónát, majd összekeverjük. Egy kis tálban az írót az olajjal, a tojással és a narancshéjjal habosra keverjük.

A liszteskupac közepén kialakítunk egy kis mélyedést, és beleöntjük az írós keveréket. Lazán összekeverjük, hogy a száraz hozzávalók épp csak átnedvesedjenek. Beleforgatjuk a cseresznyét.

A keveréket a sütőforma mélyedéseibe kanalazzuk. Mindegyik muffin tetejére 1/4 kiskanál porcukrot szórunk. 30 percig sütjük, amíg aranybarnára pirul, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e (a tésztába szúrt hústűre vagy fogpiszkálóra már nem tapad semmi). Kivesszük a muffinokat a sütőformából, és süteményes rácson hűlni hagyjuk őket.