Cseresznyés muffin recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 55 perc
Megnézték: |
Ezt a süteményt nemcsak gyümölcsérés idején, hanem egész évben élvezhetjük, ha mindig tartunk otthon megtisztított és kimagozott mirelit cseresznyét vagy meggyet. A friss gyümölcsszemeket először tálcán szétterítve lefagyasztjuk, majd zacskóba csomagoljuk és a mélyhűtőbe tesszük.
A recept hozzávalói ( személyre)
Hozzávalók 24 darabhoz:
- 50 dkg cseresznye, vagy meggy
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kiskanál reszelt citromhéj
- 1 evőkanál cseresznyepálinka
- 4 db tojás
- 27 dkg BL112-es búzaliszt
- 1 kiskanál sütőpor
- sütőpapír kosárkák
Elkészítés
A cseresznyét megmossuk, leszedjük a szárát és kimagozzuk. Egyszűrőedényben jól lecsepegtetjük. A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegítjük. A papírkosárkákat a muffinsütő mélyedéseibe tesszük.
Kézi mixer habverőjével kikavarjuk a vajat a cukorral, a sóval, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a cseresznyepálinkával; így egy habosfehér krémet kapunk.
Egyenként beledolgozzuk a tojásokat. 25 dkg lisztet összekeverünk a sütőporral, a tésztára szitáljuk és hozzákeverjük. A maradék lisztet mélytányérba szórjuk, és beleforgatjuk a jól lecsepegtetett cseresznyét.
A cseresznyét óvatosan a masszához keverjük. Ezután a tésztát két kiskanállal kétharmad magasságig a papírkosárkákbatöltjük.
A süteményeket az előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiket süteményesrácsra tesszük, és kihűtjük a muffint. Frissen, félkeményre felvert tejszínhabbal tálaljuk.
Cseresznyés-csokoládés muffin: 15 dkg vajat és 7 dkg étcsokoládét (70%-os kakaótartalommal) forró vízfürdő fölött megolvasztunk. Kihűtjük, majd 10 dkg cukorral, 1 csipet sóval, 1 tasak vaníliás cukorral és 0,5 dl vörösborral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és 1 evőkanál kakaót, végül a cseresznyét is a maszszába keverjük. A tésztát az alaprecept szerint a papírkosárkákba töltjük, és a megadott idő alatt kisütjük.A kihűlt cseresznyés-csokoládés sütemények tetejére vékonyan fehér csokoládémázat csorgatunk.
Tipp:
A friss és fagyasztott gyümölcsökön kívül befőttet is használhatunk a muffinhoz. A befőzött gyümölcsöt jól le kell csepegtetni, és kicsit ki kell nyomkodni. A levét fogjuk fel, mert gyümölcskoktélokat vagy túrós süteményt ízesíthetünk vele.n