Cseresznyés pite recept

Cseresznyés pite
4.5 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
9494

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Amikor megsütöttem a cseresznyés pitét, rájöttem, hogy ibi1951 Meggyes pite receptjével szinte megegyezik az Édesanyámé, ám a hozzávalók pontos betartása mellett mégsem sikerült sohasem ilyen finom állagú süteményt sütnöm. Ibiét olvasva csak most jöttem rá az elsődleges titokra: az élesztőt nem kell felfuttatni a tejben, hanem elmorzsolni a lisztben!!! Köszönöm, Ibi!!! Rétesliszttel sütve teljesen olyan lett a sütemény, mint amire oly régóta vágytam.:) Meggyel. sárgabarackkal, szilvával, sőt kapros túróval töltve még sokáig a családunk kedvence lesz. Elkészítési időt nem sikerült beírnom. Higgyék el, nagyon gyorsan, kevesebb, mint 20 perc alatt kikeverhető a tésztája, 40 percig kel, 5 perc alatt rákerül a gyümölcs és 30 percig van a sütőben. Több napig friss marad, kiránduláshoz ideálisan szállítható a gyümölcsös pite. Ezt a mennyiséget egy 25x35 cm-es tepsiben készítettem.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 6 dl rétesliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 8 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 3 dl langyos tej
  • 2 db tojás
  • 8 dkg kristálycukor
  • pici só
  • 50 dkg magozott cseresznye
  • barna nádcukor a szóráshoz

Elkészítés

A tojásokat egy kb. 4 literes fazékba ütjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, jó habosra kikeverjük. Rászitáljuk a lisztet, sót, belemorzsoljuk az élesztőt, jól elkeverjük. Az élesztőt nem kell külön felfuttatni. Hozzáadjuk az olvasztott vajfélét, majd a langyos tejet. Géppel vagy fakanállal alaposa kikeverjük a tésztát. Lágy, nyúlós, sűrű állagú lesz. Fedővel letakarva 40 percig kelesztjük. Eléggé gyorsan kel, a fazék szinte megtelik.

Amikor megkelt a tészta, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, fakanállal lazán vízszintesre igazítjuk. Magozott cseresznyével sűrűn kirakjuk, kissé bele is nyomjuk a tésztába, mert a piskótával ellentétben itt sülés közben nem süllyed az aljára.

Megszórjuk barna, nád kristálycukorral, 180 fokra melegített sütőbe helyezzük, majd légkeveréssel 170 fokon 20 percig sütjük. Lekapcsoljuk a hőt, s még 10 percig a sütőben hagyjuk, közben menjen a légkeverő. Szép aranybarnára sül.

Langyosan szeletelve tálaljuk. Ízes kísérője a mézes-mentás limonádé, ill. reggelire, uzsonnára 1- 1 csésze habos kakaó.

Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Cseresznyés pite recepthez kapcsolódó receptek

Cseresznyés pite

Cseresznyés pite

Amikor megsütöttem a cseresznyés pitét, rájöttem, hogy ibi1951 Meggyes pite receptjével szinte megegyezik az Édesanyámé, ám a hozzávalók pontos betartása mellett mégsem sikerült sohasem ilyen finom állagú süteményt sütnöm. Ibiét olvasva…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Cseresznyés pite recepthez

thumb
vajdamarta - 2011. június 09.
Lemaradt, hogy ezt a mennyiséget 25x35 cm-es belméretű tepsiben sütöttem.