Cseresznyés trifle recept

Cseresznyés trifle
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
576

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ritkán készítek desszertet, de ez nagyon bejött nekünk.

4 személyre

  • A trifle-höz:
  • 135 ml konyak
  • 1 db vaníliarúd, keresztben feldarabolva
  • 3 dl zsírdús tej
  • 3 dl zsírdús vagy habtejszín
  • 8 db nagy tojás sárgája
  • 75 gr finom szemû kristálycukor
  • 8 db vagy 1 csomag trifle-piskóta
  • 100 gr kiváló minõségû cseresznyelekvár
  • 750 gr cseresznye

A tetejére:

  • 3 evőkanál fenyőmag
  • 0.5 liter zsírdús tejszín
  • 1 evőkanál átszűrt cseresznyelekvár
  • 0.5 db citrom leve
  • 1 evőkanál víz

Elkészítés

1. Először készítsük el a vaníliás-konyakos főzetet a krémréteg ízesítéséhez. Tehát, egy kisebb lábasban hevítsünk forrásig 60 ml (kb. 4 evőkanál) konyakot a vaníliarúddarabokkal, és engedjük bugyogni kb. 2 percig.

Majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

2. Töltsük meg a mosogatót hideg vízzel, és lássunk neki a sodó elkészítésének:

Melegítsük össze egy fazékban a tejet a tejszínnel. Egy külön tálban keverjük krémesre a tojássárgájákat a cukorral, majd keverjük hozzá a meleg tejes tejszínt. Öntsük vissza az egészet a kiöblített tejesfazékba, és közepes lángon, állandó keverés mellett főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Mivel sok benne a tojássárgája, ez nem fog sokáig eltartani.

Ha közben bármikor úgy érezzük, hogy a sodó mindjárt pöfögni fog, tegyük gyorsan a fazekat a mosogatóban várakozó hideg vízbe, és kézi habverővel keverjük amíg a veszély el nem múlik. Ezután még tegyük vissza a tűzhelyre. Amikor a sodó szépen besűrűsödött, húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a vaníliás-konyakos főzetet, majd nedves sütőpapírral letakarva tegyük félre, amíg teljesen ki nem hűl.

3. Vágjuk ketté keresztben a trifle-piskótákat, ragasszuk össze a cseresznyelekvárral, és a szendvicsekkel rakjuk ki a tál (lehetőleg üvegtálat válaszunk) alját. Öntsük rá a maradék 75 ml konyakot, majd a tál fölött – hogy az utolsó csepp finom gyümölcslevet is megmentsük – magozzuk ki a cseresznyét. Unalmas feladat, elismerem, ráadásul időigényes is, de bonyolultnak egyáltalán nem nevezhető. Amikor az összes kimagozott cseresznye a tálba került, öntsük rá a már kihűlt sodót, takarjuk le a tálat folpackkal, és tegyük a hűtőbe pihenni lehetőleg 24, de legalább 12 órára.

4. Tálalás előtt, száraz serpenyőben, néhány perc alatt pirítsuk illatosan aranylóra a fenyőmagot, majd szedjük át egy hideg tányérra, hogy gyorsan kihűljön.

Verjük sűrű de ne túl kemény habbá a ½ liter zsírdús tejszínt, és halmozzuk a tálba, a sodóréteg tetejére. Egy kisebb lábasban forraljuk fel az átszűrt cseresznyelekvárt a citromlével és az evőkanálnyi vízzel, és hagyjuk bugyogni, amíg szép folyós,

rubinvörös sziruppá sűrűsödik. Ha kész, húzzuk le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd szórjuk a fenyőmagot a trifle tetejére, és locsoljuk meg a lekvársziruppal.

10-12 adag lesz belőle.


Cseresznyés trifle recepthez kapcsolódó receptek

Cseresznyés trifle

Cseresznyés trifle

Ritkán készítek desszertet, de ez nagyon bejött nekünk.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés