Cseresznyés trifle recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 20 perc
Megnézték: |
Ritkán készítek desszertet, de ez nagyon bejött nekünk.
- A trifle-höz:
- 135 ml konyak
- 1 db vaníliarúd, keresztben feldarabolva
- 3 dl zsírdús tej
- 3 dl zsírdús vagy habtejszín
- 8 db nagy tojás sárgája
- 75 gr finom szemû kristálycukor
- 8 db vagy 1 csomag trifle-piskóta
- 100 gr kiváló minõségû cseresznyelekvár
- 750 gr cseresznye
A tetejére:
- 3 evőkanál fenyőmag
- 0.5 liter zsírdús tejszín
- 1 evőkanál átszűrt cseresznyelekvár
- 0.5 db citrom leve
- 1 evőkanál víz
Elkészítés
1. Először készítsük el a vaníliás-konyakos főzetet a krémréteg ízesítéséhez. Tehát, egy kisebb lábasban hevítsünk forrásig 60 ml (kb. 4 evőkanál) konyakot a vaníliarúddarabokkal, és engedjük bugyogni kb. 2 percig.
Majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
2. Töltsük meg a mosogatót hideg vízzel, és lássunk neki a sodó elkészítésének:
Melegítsük össze egy fazékban a tejet a tejszínnel. Egy külön tálban keverjük krémesre a tojássárgájákat a cukorral, majd keverjük hozzá a meleg tejes tejszínt. Öntsük vissza az egészet a kiöblített tejesfazékba, és közepes lángon, állandó keverés mellett főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Mivel sok benne a tojássárgája, ez nem fog sokáig eltartani.
Ha közben bármikor úgy érezzük, hogy a sodó mindjárt pöfögni fog, tegyük gyorsan a fazekat a mosogatóban várakozó hideg vízbe, és kézi habverővel keverjük amíg a veszély el nem múlik. Ezután még tegyük vissza a tűzhelyre. Amikor a sodó szépen besűrűsödött, húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a vaníliás-konyakos főzetet, majd nedves sütőpapírral letakarva tegyük félre, amíg teljesen ki nem hűl.
3. Vágjuk ketté keresztben a trifle-piskótákat, ragasszuk össze a cseresznyelekvárral, és a szendvicsekkel rakjuk ki a tál (lehetőleg üvegtálat válaszunk) alját. Öntsük rá a maradék 75 ml konyakot, majd a tál fölött – hogy az utolsó csepp finom gyümölcslevet is megmentsük – magozzuk ki a cseresznyét. Unalmas feladat, elismerem, ráadásul időigényes is, de bonyolultnak egyáltalán nem nevezhető. Amikor az összes kimagozott cseresznye a tálba került, öntsük rá a már kihűlt sodót, takarjuk le a tálat folpackkal, és tegyük a hűtőbe pihenni lehetőleg 24, de legalább 12 órára.
4. Tálalás előtt, száraz serpenyőben, néhány perc alatt pirítsuk illatosan aranylóra a fenyőmagot, majd szedjük át egy hideg tányérra, hogy gyorsan kihűljön.
Verjük sűrű de ne túl kemény habbá a ½ liter zsírdús tejszínt, és halmozzuk a tálba, a sodóréteg tetejére. Egy kisebb lábasban forraljuk fel az átszűrt cseresznyelekvárt a citromlével és az evőkanálnyi vízzel, és hagyjuk bugyogni, amíg szép folyós,
rubinvörös sziruppá sűrűsödik. Ha kész, húzzuk le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd szórjuk a fenyőmagot a trifle tetejére, és locsoljuk meg a lekvársziruppal.
10-12 adag lesz belőle.