Csicseriborsó főzelék csirkemellel recept

Csicseriborsó főzelék csirkemellel
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
2598

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


4 személyre

  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kiskanál só
  • 2 evőkanál reszelt citromhéj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 4 evőkanál harissa paszta (vagy Erős Pista)
  • 1.5 evőkanál olívaolaj
  • 2 db bőrős csirkemell (vagy 2 egész csirkecomb)

A főzelékhez:

  • 1.5 evőkanál olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2.5 dl almacider
  • 1 ág kakukkfű
  • 2 doboz csicseriborsó konzerv (2x40 dkg)
  • 5 dl tejszín
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 marék petrezselyem

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A csirkéhez a hozzávalókat az olaj és a hús kivételével alaposan összedolgozzuk.

Egy hőálló edény alját kikenjük az olajjal, bőrös felével felfelé belefektetjük a húst, és a tetejét megkenjük a fűszeres pasztával.

A húst alufóliával letakarva 40 percig, majd fólia nélkül további 15 percig sütjük.

Közben a főzelékhez felforrósítjuk az olívaolajat, az apróra vágott hagymát puhára pároljuk benne, majd az összezúzott fokhagymával együtt még 1 percig pároljuk.

Hozzáadjuk a cidert és a kakukkfüvet, 6-8 perc alatt visszaforraljuk a felére, majd hozzákeverjük a csicseriborsót és a tejszínt, és további 2 percig forraljuk.

Sózzuk, borsozzuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a petrezselymet, és a hússal a tetején tálaljuk.

A csicseriborsóról:
Kicsi, fehéres-sárgás és úgy néz ki, mint egy ügyesen megpucolt aprócska gesztenye: mi az? Ez a vegetáriánusok kedvence, a csicseriborsó (álnevén bagolyborsó), ami hazánkban főként takarmányként és mondókaként terjedt el. Nem is igen termesztjük, inkább Indiából érkezik hozzánk. Vásárolhatunk belőle szárított vagy konzerves verziót. Előbbi nem az az „előkapom, és kész is” fajta, talán ez az oka, hogy nem használjuk olyan gyakran. Egy napot, de inkább kettőt érdemes áztatni, aztán négy vagy hat óráig kell főzni – háziasszony legyen a talpán, aki ezt kivárja. Pedig a csicseriborsó jó kis cucc, energiatartalma magas, zsírtartalma alacsony, van benne B1- és B6-vitamin, folsav, vas, magnézium, cink és persze egy csomó rost, ami kedvezően hat a bélműködésre. Íze babra, dióra, gesztenyére emlékeztet. Készíthető belőle szinte bármi: leves, főzelék, saláta, curry, de a két abszolút kedvenc a humusz (pürésített csicseriborsó) és a falafel (csicseriborsó-fasírt). Lisztjéből legtöbbször lepényt vagy édességet sütnek.

Csicseriborsó főzelék csirkemellel recepthez kapcsolódó receptek

Csicseriborsó főzelék csirkemellel

Csicseriborsó főzelék csirkemellel

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés