Csicseriborsós-zöldséges tojáslepény recept

Csicseriborsós-zöldséges tojáslepény

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Megnézték:
1365

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az eggah-t, ezt a Közel-Keleten népszerű vastag, darabos tojáslepényt nem kell sem felgöngyölni, sem összehajtatni, úgy tálaljuk, ahogy a serpenyőből kiemeltük. Zöldségekkel és csicseriborsóval megpakolva leginkább egy zöldségtortára emlékeztet, amelyet melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatunk.

4 személyre

  • 0 só és fekete bors
  • 1 kis piros húsú paprika kicsumázva és kockára vágva
  • 6 db

Elkészítés

Egy 25 cm-es teflonbevonatú serpenyőben, amelynek tűzálló a nyele, felforrósítunk 1 evőkanálnyi olajat. A vöröshagymát 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk benne, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a köményt, az őrölt koriandert és a cayenne-i borsot, majd állandó kevergetés mellett 1 percig pirítjuk.

A maradék 1 evőkanálnyi olajat is a serpenyőbe öntjük, és beledobjuk a burgonyát, a piros húsú paprikát, valamint a padlizsánt. Gyakori kevergetés közben kissé megpirítjuk a zöldségeket (kb. 5 perc).

Beleöntünk 5 evőkanálnyi vizet, lefedjük, és 5 percig pároljuk. Ezután levesszük a fedőt, majd addig főzzük a zöldségeket, amíg a levük teljesen elfő. Belekeverjük a csicseriborsót.

Egy nagy keverőtálban enyhén felverjük a tojásokat. Hozzáadjuk a felaprított korianderzöldet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a zöldségeket, és az egészet jól összekeverjük.

A grillsütőt magas hőmérsékleten előmelegítjük. Felforrósítjuk a serpenyőben a maradék 1 evőkanálnyi olajat. Beleöntjük a tojásos keveréket, és egyenletesen szétterítjük. 3-4 percig sütjük az omlettet, vagy addig, amíg a tojás csaknem megszilárdul; közben időről időre megrázzuk a serpenyőt. Az omlett teteje ekkor kissé még nyers marad.

A serpenyőt a grillsütőbe téve 2 percig sütjük az omlettet, amíg a teteje is megszilárdul. Kivesszük a sütőből, 2 percig még a serpenyőben hagyjuk, majd egy tálra vagy vágódeszkára csúsztatjuk. Cikkekre vágva, melegen tálaljuk.

Tipp:

• A lazacos-vajbabos tojáslepényből kihagyjuk az őrölt köményt, a korianderzöldet meg a padlizsánt, és a 3. lépésben a vízzel együtt beleteszünk 2 felkockázott cukkinit. A csicseriborsó helyett a 4. lépésben 40 dkg lecsepegtetett és leöblített konzerv vajbabot, továbbá 20 dkg lecsepegtetett és kisebb darabokra tördelt konzerv tonhalat, 2 evőkanál összevágott friss kaprot és 1 evőkanál apróra vágott friss metélőhagymát adunk a felvert tojáshoz, végül 1 citrom finomra reszelt héjával ízesítjük.n

Miért egészséges?

• A héjában főtt újburgonyának magasabb a rosttartalma, mint annak, amit meghámozunk. A közvetlenül a héj alatti rétegekben található tápanyagok akkor is jobban megőrződnek, ha a burgonya héját csak lekaparjuk. n• A csicseriborsó – más hüvelyesekhez hasonlóan – megfelelő mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat, főként az oldhatatlan változatot, amelynek szerepe van a vér magas koleszterinszintjének csökkentésében.n

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 341 kcal (1422 kJ), fehérje 18 g, zsír 20 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 24 g, (ebből cukor 5 g), rost 5 g, A-, B12-, C-vitamin, cink, B1-, B2-, B6-, E-vit., folsav, niacin, kalcium, réz, vas, kálium, szelén


Csicseriborsós-zöldséges tojáslepény

Csicseriborsós-zöldséges tojáslepény

Az eggah-t, ezt a Közel-Keleten népszerű vastag, darabos tojáslepényt nem kell sem felgöngyölni, sem összehajtatni, úgy tálaljuk, ahogy a serpenyőből kiemeltük. Zöldségekkel és…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés