Csíkos karamellás rolád recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Gondoltam megpróbálkozom megint valami újabb sütivel. Valahol láttam a piskótát csíkozzák, kedvet kaptam hozzá, hogy elkészítsem.
- 5 db tojás
- 2 evőkanál víz
- 5 evőkanál liszt
- 5 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 db narancs reszelt héja
A krémhez:
- 2 evőkanál barnacukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 dl tej
- 10 dkg mascarpone krémsajt
- a tetejére saját készítésű csokilegyező
Elkészítés
A tojásokat szétvélasztjuk, és a sárgáját a cukorral, és a vízzel habosra keverjük, úgyszintén a fehérjét kemény habbá verjük. A lisztbe keverjük a sütőport és ketté vesszük. Az egyikbe a kakaót is belekeverjük. A tojásos masszát és habot is elfelezzü,k az egyiket kakaósra keverjük, míg a másik sima vaníliás marad. A reszelt narancshéjat is ketté osztjuk a lisztbe.
Könnyedén összedolgozzuk mindkét masszát, és habzsákba szedjük először a világost. A sütőtepsibe zsírpapírt rakunk, és erre sorba a zsákból csíkokat húzunk. Mindig egy helyet kihagyunk, mert az lesz a barna massza helye. Ha megvagyunk vele, akkor 200 fokos sütőbe téve 15 perc alatt készre sütjük. Hőlégkeverékesnél az alsó sütő is belegyen kapcsolva, és közben 180 fokra lejjebb is lehet venni a sütőt.
A papírt melegen lehúzzuk a piskótáról, és feltekerjük a papírba vissza. A krémhez a barnacukrot karamellizáljuk egy edényben, öntsük rá a tejet, olvadásig keverjük, majd a keményítőt kevés hideg tejben oldjuk fel és azt is öntsük bele. Ha besűrűsödik akkor ki kell hűteni, és hidegen keverjük a krémsajtot is hozzá. Megkenjük a roládot, és a tetejére is csorgatunk a maradékból. Csokidísszel kirakjuk. Jól behűtve kínáljuk.