Csilis-almás sertésburger recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 35 perc
Megnézték: |
A hamburgerek közkedvelt harapnivalók, de általában sok telített zsírsavat tartalmaznak. Ez a sovány, darált sertéshúsból készült, egészségesebb változat ugyanolyan ízletes, a napi ötszöri gyümölcs- és zöldségbevitelhez pedig a töltelékbe tett friss alma és újhagyma járul hozzá. Édes csiliszósszal leöntve a legfinomabb.
- 30 dkg sovány sertéshús ledarálva
- 2 db kisebb méretű étkezési zöldalma magháza kivágva, lereszelve
- 8 dkg friss prézli (4 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérből héjuk levágva)
- 4 db újhagyma nagyon apróra összevágva
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 3 dkg friss gyömbér megtisztítva, apróra vágva
- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű, csipetnyi Cayenne-bors
A tálaláshoz:
- 0.5 db uborka vékonyan felkarikázva
- 4 puha fehér hamburgerzsömle kettévágva
- 4 mokkáskanál édes csiliszósz
- kötözősaláta-levelek félbevágva
Elkészítés
Tegyük a húst, az almát, a prézlit, az újhagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a kakukkfüvet és a Cayenne-borsot egy nagy tálba. Jól keverjük és nyomkodjuk össze.
A masszából gyúrjunk 4 gombócot. Lapítsuk őket kb. 10 cm átmérőjű, 1,5 cm vastag pogácsává. A grillezőt melegítsük elő közepes fokozaton. A sütőrostélyt tegyük az alsó sínre.
A rostélyra terítsünk egy réteg alufóliát, és arra rakjuk a húspogácsákat. 1/4 óráig süssük őket, egyszer mindet megfordítva, hogy szépen megbarnuljanak, és jól átforrósodjanak.
Az alsó fél zsömlékre tegyük rá a salátalevélcsíkokat és az uborkaszeleteket egyenlően elosztva, majd azokra egy-egy húspogácsát, megkenve 1-1 mokkáskanálnyi csiliszósszal. Borítsuk rájuk a felső fél zsömlét, és máris tálaljuk.
A recept tápértéke:
Adagonként: 311 kcal, 1297 kJ; 23 g fehérje; 6 g zsír, ebből 2 g telített; 43 g szénhidrát, ebből 12 g cukor; 3 g élelmi rost; 619 mg nátrium; 12 dkg gyümölcs és zöldség