Csilis-almás sertésburger

Csilis-almás sertésburger

A hamburgerek közkedvelt harapnivalók, de általában sok telített zsírsavat tartalmaznak. Ez a sovány, darált sertéshúsból készült, egészségesebb változat ugyanolyan ízletes, a napi ötszöri gyümölcs- és zöldségbevitelhez pedig a töltelékbe tett friss alma és újhagyma járul hozzá. Édes csiliszósszal leöntve a legfinomabb.

4 személyre

  • 30 dkg sovány sertéshús ledarálva
  • 2 db kisebb méretű étkezési zöldalma magháza kivágva, lereszelve
  • 8 dkg friss prézli (4 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérből héjuk levágva)
  • 4 db újhagyma nagyon apróra összevágva
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 3 dkg friss gyömbér megtisztítva, apróra vágva
  • 1 mokkáskanál szárított kakukkfű, csipetnyi Cayenne-bors

A tálaláshoz:

  • 0.5 db uborka vékonyan felkarikázva
  • 4 puha fehér hamburgerzsömle kettévágva
  • 4 mokkáskanál édes csiliszósz
  • kötözősaláta-levelek félbevágva
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Tegyük a húst, az almát, a prézlit, az újhagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a kakukkfüvet és a Cayenne-borsot egy nagy tálba. Jól keverjük és nyomkodjuk össze.

A masszából gyúrjunk 4 gombócot. Lapítsuk őket kb. 10 cm átmérőjű, 1,5 cm vastag pogácsává. A grillezőt melegítsük elő közepes fokozaton. A sütőrostélyt tegyük az alsó sínre.

A rostélyra terítsünk egy réteg alufóliát, és arra rakjuk a húspogácsákat. 1/4 óráig süssük őket, egyszer mindet megfordítva, hogy szépen megbarnuljanak, és jól átforrósodjanak.

Az alsó fél zsömlékre tegyük rá a salátalevélcsíkokat és az uborkaszeleteket egyenlően elosztva, majd azokra egy-egy húspogácsát, megkenve 1-1 mokkáskanálnyi csiliszósszal. Borítsuk rájuk a felső fél zsömlét, és máris tálaljuk.