Csipkebogyólekvár recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 300 perc
Megnézték: |
Fiatalkorom farsangi fánkjainak elengedhetetlen lekvárja volt a magozott bogyókból készült csipkeíz. Tél közeledtével ’időm, mint a tenger’, végre rászántam magam a nagyon időigényes munkára. Ha a főtt bogyókat szőröstől-magostól tüll anyagon átnyomjuk, passzírozzuk akár többször is, mindig kaparja a torkunkat pár visszamaradt szúrós szőrszál. Ám ha a nyersen félbevágott apró bogyókból a szőrös burokkal körülvett magokat mokkáskanál végével alaposan kikaparjuk, és a szőrös magok nélkül főzzük puhára a bogyók húsát, majd azután tesszük hozzá a cukrot, amivel rövid idő alatt sűrűsödésig főzzük, akkor a csipkelekvár íze utolérhetetlen lesz, és méltán megéri a ráfordított időt.
A recept hozzávalói ( személyre)
A hozzávalók
- 3 kg csipkebogyó
- 1.2 kg kristálycukor
- 2 db citrom leve
- 2 dl víz (vagy 3 dl)
- 0.5 mokkáskanál tartósítószer
Elkészítés
A kisebb csavaros befőttesüvegeket tisztára mossuk, mikróban csírátlanítjuk. A csipkebogyókat többször, alaposan megmossuk, mindkét végüket lecsípjük, félbevágjuk, a szőrrel körülvett magokat kiskanállal kikaparjuk. A kimagozott bogyókat beletesszük egy rozsdamentes fazékba, ráöntünk annyi vizet, hogy éppen ellepje. Felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük, többször megkevergetjük. Botmixerrel simára keverjük, újra felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a kifacsart citromok mag nélküli levét. Állandóan kevergetve még 15-20 perig főzzük. Ha véletlenül odakapna, rögtön töltsük át tiszta fazékba, úgy folytassuk a főzést. A forró lekvárt apró üvegekbe töltjük, tetejére a folpack közé tartósítót helyezünk, rácsavarozzuk a fedeleket. Hűtőtáskában száraz-dunsztoljuk, másnap este a kamra polcára helyezzük. Ajánlatos jó mélyre elrakni, hogy kitartson karácsonyig, farsangig.
Jó étvágyat kívánok!
Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta
Csipkebogyólekvár recepthez kapcsolódó receptek
Csipkebogyólekvár
Hozzászólások a(z) Csipkebogyólekvár recepthez









