Csipkebogyólekvár recept

Csipkebogyólekvár
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

300 perc

Megnézték:
7784

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Fiatalkorom farsangi fánkjainak elengedhetetlen lekvárja volt a magozott bogyókból készült csipkeíz. Tél közeledtével ’időm, mint a tenger’, végre rászántam magam a nagyon időigényes munkára. Ha a főtt bogyókat szőröstől-magostól tüll anyagon átnyomjuk, passzírozzuk akár többször is, mindig kaparja a torkunkat pár visszamaradt szúrós szőrszál. Ám ha a nyersen félbevágott apró bogyókból a szőrös burokkal körülvett magokat mokkáskanál végével alaposan kikaparjuk, és a szőrös magok nélkül főzzük puhára a bogyók húsát, majd azután tesszük hozzá a cukrot, amivel rövid idő alatt sűrűsödésig főzzük, akkor a csipkelekvár íze utolérhetetlen lesz, és méltán megéri a ráfordított időt.

20 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A hozzávalók

  • 3 kg csipkebogyó
  • 1.2 kg kristálycukor
  • 2 db citrom leve
  • 2 dl víz (vagy 3 dl)
  • 0.5 mokkáskanál tartósítószer

Elkészítés

A kisebb csavaros befőttesüvegeket tisztára mossuk, mikróban csírátlanítjuk. A csipkebogyókat többször, alaposan megmossuk, mindkét végüket lecsípjük, félbevágjuk, a szőrrel körülvett magokat kiskanállal kikaparjuk. A kimagozott bogyókat beletesszük egy rozsdamentes fazékba, ráöntünk annyi vizet, hogy éppen ellepje. Felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük, többször megkevergetjük. Botmixerrel simára keverjük, újra felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a kifacsart citromok mag nélküli levét. Állandóan kevergetve még 15-20 perig főzzük. Ha véletlenül odakapna, rögtön töltsük át tiszta fazékba, úgy folytassuk a főzést. A forró lekvárt apró üvegekbe töltjük, tetejére a folpack közé tartósítót helyezünk, rácsavarozzuk a fedeleket. Hűtőtáskában száraz-dunsztoljuk, másnap este a kamra polcára helyezzük. Ajánlatos jó mélyre elrakni, hogy kitartson karácsonyig, farsangig.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Csipkebogyólekvár recepthez kapcsolódó receptek

Csipkebogyólekvár

Csipkebogyólekvár

Fiatalkorom farsangi fánkjainak elengedhetetlen lekvárja volt a magozott bogyókból készült csipkeíz. Tél közeledtével ’időm, mint a tenger’, végre rászántam magam a nagyon időigényes munkára. Ha a főtt bogyókat szőröstől-magostól…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Csipkebogyólekvár recepthez

marcsi65 - 2014. szeptember 23. 12345
Gyermekkoromban nagyon sokszor fogyasztottuk,nagymamám rengeteget készített mert igen..igen szerettük.Mindenkinek ajánlom magas c vitamin forrás a téli időszakban fontos.Köszönöm a receptet.
thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. február 16. 12345
A nagymamámra emlékeztetsz,mert csak ő tudott igazi hecsedlit főzni.Lágy,selymes,ízes.Szóval csodás.Köszi a receptet.