Csípős kölessaláta karfiollal recept

Csípős kölessaláta karfiollal

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
1110

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


4 személyre

  • 15 dkg köles
  • 3 dl zöldségalaplé
  • 40 dkg karfiol
  • 4 szem paradicsom
  • 5 dkg paprikával töltött zöld olajbogyó
  • 10 dkg pármai sonka

A vinaigrette-mártáshoz:

  • 6 db olajban eltett aszalt paradicsom
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál citromlé
  • frissen őrölt bors
  • 3 csepp Tabasco-szósz
  • 0.5 kiskanál szárított szurokfű

Elkészítés

Tegyük a kölest egy apró lyukú szűrőedénybe és öblítsük le forró vízzel. Tegyük a zöldségalaplével együtt egy lábasba, és fedő nélkül forraljuk fel. Alacsony hőfokon, félig lefedve főzzük 20–30 percig. Vegyük le a fedőt, várjuk meg, amíg a kölesből távozik a gőz, majd 30–50 percig hagyjuk hűlni, közben néhányszor villával lazítsuk fel.

Tisztítsuk és mossuk meg a karfiolt, szedjük rózsáira. Tegyük egy szűrőbetétbe, majd a párolófazékba öntsünk 2 ujjnyi vizet. Fedő alatt pároljuk meg a karfiolrózsákat (12–14 perc) – de ne túl puhára –, majd hagyjuk kihűlni.

Mossuk meg a paradicsomokat és vágjuk mindet félbe. A kocsányokat és környéküket vágjuk ki, a paradicsomokat vágjuk darabokra. Szeleteljük fel az olaj-bogyót. A sonkáról vágjuk le a zsíros széleket, a sonkát vágjuk csíkokra. Tegyük egy nagy tálba a kölest, a karfiolt és a paradicsomot, és keverjük jól össze.

A vinaigrette-mártáshoz csepegtessük le és vágjuk apródarabokra az aszalt paradicsomot. Az olívaolajat, 2 evőkanál balzsamecetet és a citromlevet keverjük simára sóval, borssal, a Tabasco-szósszal és a szurokfűvel. Adjuk hozzá az aszalt paradicsomot. Öntsük a mártást a nagy tálban összekészített hozzávalókra, és keverjük jól össze. Hagyjuk a salátát hűvös helyen 30 percig állni, hogy az ízek összeérjenek.

A kölessalátát sózzuk, borsozzuk, ízesítsük utána balzsamecettel és Tabasco-szósszal. Díszítsük az olajbogyóval és a sonkával, majd tálaljuk.

Tipp:

Zöldfűszeres kölessaláta - Főzzünk meg 15 dkg kölest a fenti recept szerint és csepegtessük le. Mossunk meg 20 dkg zsenge spenótot, tisztítsuk meg, szárítsuk meg salátacentrifugában, és vágjuk a leveleket falatnyi darabokra. Mossunk meg 5-5 szál mentát, petrezselymet és kaprot, valamint 10-10 pitypang és sóskalevelet, rázzuk le róluk a vizet, és vágjuk apróra.A kölessel és a spenóttal együtt tegyük a zöldfűszereket egy tálba és keverjük össze. Mossunk meg 20 dkg koktélparadicsomot, vágjuk mindegyiket négyfelé, és tegyük ezt is a tálba. A salátaöntethez keverjünk krémesre 1,5 dl kefirt és 5 dkg krémsajtot vagy sűrű tejfölt 2 evőkanál citromlével, 1 evőkanál lenolajjal, zöldfűszersóval és borssal. Tálaljuk ki a salátát tányérokra, és csurgassuk rá az öntetet.

A recept tápértéke:

Adagonként: 350 kcal (1460 kJ), 11 g fehérje, 18 g zsír, 29 g szénhidrát


Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés