Csirke citromfűvel recept

Csirke citromfűvel

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

25 perc

Megnézték:
1855

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez az egzotikus, Délkelet-Ázsia fűszeres ízeit idéző étel átmenet a leves és a ragu között. A citromfű savanykássá, a kókuszkrém pedig gazdagabbá teszi az ízét, anélkül, hogy túlzottan megemelné a zsírtartalmát. Mivel a főzőfolyadékot felhasználjuk a leveshez, a vízben oldódó vitaminok sem mennek veszendőbe.

4 személyre

  • só és fekete bors
  • 1 db kis friss piros csilipaprika, hosszában felhasítva, de egészben hagyva
  • 1 gerezd fokhagyma félbevágva
  • 1 db cukkini zöldséghámozóval hosszában vékony csíkokra vágva
  • 1 db mogyoróhagyma apróra vágva
  • 1 db 1 cm-es friss gyömbér meghámozva és négy szeletre vágva
  • 2 szál citromfű összezúzva és félbevágva
  • 4 darab csirkehús mell vagy comb, bőr nélkül
  • 25 dkg ceruzabab megtisztítva és falatnyi darabokra vágva
  • 7.5 dkg kókuszkrém elmorzsolva
  • 1 db limonella reszelt héja és leve
  • 2 evőkanál friss korianderzöld összevágva

Elkészítés

Egy lábasban, magas hőfokon felforralunk 1 liter vizet. A csilipaprikát, a fokhagymát és a gyömbért felszúrjuk egy fa koktélpálcikára (így később könnyebb kiszedni a levesből), és a citromfűvel együtt a vízbe dobjuk. 1 percnyi forralás után levesszük a tűzhelyről, és lefedve 30 percig állni hagyjuk.

Újból felforraljuk a folyadékot, majd alacsonyra állítjuk a hőfokot. Beletesszük a csirkét, a mogyoróhagymát és a ceruzababot, majd 12–15 percig mérsékelt hőfokon csendesen főzzük, hogy a hús megpuhuljon (késheggyel beleszúrva ellenőrizzük, hogy tiszta levet ereszt-e). A főzés utolsó 2 percében hozzáadjuk a cukkinit.

Szűrőkanállal kiszedjük a csirkehúst, a zöldbabot és a cukkinit a lábasból, majd egy előmelegített tálba tesszük. Ráöntünk egy keveset a főzőfolyadékból is, nehogy kiszáradjon. Szorosan lefedjük, és meleg helyre tesszük.

A főzőlét újból felforraljuk, hozzáadjuk a kókuszkrémet, és addig keverjük, amíg feloldódik. Tovább forraljuk még 5-6 percig, amíg a folyadék zöme elfő, és a mennyisége körülbelül harmadára csökken.

A csontról leszedjük a húst, és feldaraboljuk. A húst a zöldbabbal meg a cukkinivel együtt visszatesszük a levesbe. Gyorsan átforrósítjuk, azután hozzáadjuk a limonella reszelt héját és a levét, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A csirkét és a zöldségeket elosztjuk négy levesestányérba. Rákanalazzuk a folyadékot. A citromfüvet és a nyársra szúrt ízesítőket kidobjuk. Rászórjuk a korianderzöldet és tálaljuk.

Tipp:

Az ételt még laktatóbbá tehetjük, ha tésztát is teszünk bele. 10 dkg kínai tojásos metéltet 3 percig lobogó vízben áztatunk, majd leszűrjük. Az 5. lépésben a hússal és a zöldségekkel együtt a metélttésztát is a levesbe tesszük. A ceruzababot helyettesíthetjük spárgafejekkel, amelyeket a cukkinivel együtt teszünk a levesbe. Miután a kókuszkrém feloldódott, hozzáadunk még 20 dkg mélyhűtött zöldborsót. Ha kevésbé csípősen szeretjük az ételt, a csilipaprikát kicsumázzuk, és áztatás után azonnal kivesszük a léből.

Miért egészséges?

A ceruzabab folsavban gazdag, amire nagy szüksége van a terhes nőknek. Különösen fontos, hogy a terhesség első hónapjaiban elegendő folsav jusson a szervezetbe, nehogy a magzatnál fejlődési rendellenességek lépjenek fel. A folsav alapvető szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 325 kcal (1365 kJ), fehérje 35,5 g, zsír 18 g (ebből telített 13 g), szénhidrát 5 g, (ebből cukor 4 g), rost 2 g, B6-vitamin, B1-, B2-, C-vitamin, folsav, niacin, réz, vas, kálium, cink


Csirke citromfűvel recepthez kapcsolódó receptek

Csirke citromfűvel

Csirke citromfűvel

Ez az egzotikus, Délkelet-Ázsia fűszeres ízeit idéző étel átmenet a leves és a ragu között. A citromfű savanykássá, a kókuszkrém pedig gazdagabbá teszi az ízét, anélkül, hogy túlzottan megemelné a zsírtartalmát. Mivel a főzőfolyadékot…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés