Csirke édesköménnyel és marsalával recept

Csirke édesköménnyel és marsalával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1007

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A szósznak sokkal gazdagabb íze lesz, ha a húst egy kevés borban – például marsalában, a híres szicíliai desszertborban – pároljuk. Forraláskor csaknem az összes alkohol távozik, és csak a bor kellemes aromája marad meg. A mártást citromlé és tojás elegyével sűrítjük be, mediterrán módra: ez sokkal zsírszegényebb, mint a tejszín.
4 személyre

  • 2 evőkanál liszt
  • só és fekete bors
  • 1 nagy póréhagyma durvára vágva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 30 dkg friss vagy mélyhűtött zöldborsó
  • 1 db tojás, enyhén felverve
  • 1 db feldarabolt csirke
  • 1 kiskanál édesköménymag
  • 0.9 dl marsala
  • 5 dl csirkealaplé, lehetőleg házi
  • 2 közepes méretű édesköménygumó meghámozva és feldarabolva
  • 1 db citrom leve

Elkészítés

A csirkedarabokról lehúzzuk a bőrt, kivéve a szárnyakról, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy megnyúzzuk őket. A lisztet sózzuk, borsozzuk, majd a húsdarabokra szórjuk.

Egy lábasban felforrósítunk 1 evőkanálnyi olajat, és beletesszük a póréhagymát, a petrezselymet meg az édesköménymagot. Mérsékelt hőfokon addig pároljuk, amíg a póréhagyma megfonnyad, közben gyakran megkeverjük. Szűrőkanállal kivesszük a lábasból, azután félretesszük.

A maradék 1 evőkanálnyi olajat a lábasba öntjük, és addig pirítjuk benne a csirkedarabokat, amíg körben aranybarnára sülnek (kb. 6-7 perc). Azután kivesszük a húst az edényből, majd félretesszük. Beleöntjük a marsalát, és addig forraljuk, amíg 2 evőkanálnyira sűrűsödik. Felöntjük az alaplével, majd visszatesszük a lábasba a póréhagymát, a sötét színű húsdarabokat, valamint a szárnyakat (a mellehúsával még várunk, mert könnyen szétfő). Hozzáadjuk a feldarabolt édesköménygumót. 10-15 percig pároljuk fedő alatt, alacsony hőfokon, azután beletesszük a mellehúsát is, és további 15 percig pároljuk. Az utolsó 5percben hozzáadjuk a zöldborsót.

Szűrőkanál segítségével egy lapos tálra szedjük a csirkét meg a zöldségeket, és melegen tartjuk.

Egy kis tálban összekeverjük a tojást a citromlével. Óvatosan hozzáadunk 4 evőkanálnyi forró párolólevet, jól elkeverjük, majd óvatosan visszaöntjük a lábasban maradt folyadékhoz. Visszatesszük a csirkét és a zöldségeket is, majd óvatosan felmelegítjük, ügyelve rá, hogy a hőfok végig alacsony maradjon, nehogy a tojásból rántotta legyen. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Apróra vágott petrezselyemzölddel és citromcsíkokkal díszítve melegen tálaljuk.

Tipp:

• Készítsük el az ételt 8 kicsontozott, bőr nélküli csirkecombból (kb. 50 dkg). • A póréhagyma helyett használjunk 2 feldarabolt vöröshagymát. • A spárgával és édesköménymaggal párolt csirkéhez nincs szükségünk zöldborsóra és édesköménygumóra. 1 csomó spárgát (20 dkg) falatnyi darabokra vágunk, és a 3. lépés végén hozzáadjuk a csirkéhez. Az alaprecept szerint a citromos-tojásos keverékkel besűrítjük a párolófolyadékot. Ne főzzük túl puhára a spárgát, általában 1-2 perc alatt elkészül. A spárga folsavban gazdag, és megfelelő mennyiségű béta-karotint is tartalmaz.

Miért egészséges?

• Az édesköménygumó több fitoösztrogént tartalmaz, mint a zöldségek általában. Ez a természetes növényi hormon elősegíti, hogy a szervezet megszabaduljon a túlzott mennyiségű ösztrogéntől (az ösztrogén magas szintje kockázatot jelent az emlőrák szempontjából). • A zöldborsó megfelelő mennyiségű B1-, B6-vitamint és niacint tartalmaz, továbbá élelmi rostokat, főként az oldható változatot, valamint egy kevés folsavat és C-vitamint. • A sötét csirkehús kétszer annyi vasat és cinket tartalmaz, mint a fehér mellehúsa.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 380 kcal (1585 kJ), fehérje 46 g, zsír 12 g (ebből telített 2,5 g), szénhidrát, 18 g (ebből cukor 5 g), rost 5,5 g, B6-vitamin, niacin, B1-, B2-, C-vitamin, folsav, vas, cink, kálium, szelén, A-, B12-, E-vitamin, kalcium, réz


Csirke édesköménnyel és marsalával

Csirke édesköménnyel és marsalával

A szósznak sokkal gazdagabb íze lesz, ha a húst egy kevés borban – például marsalában, a híres szicíliai desszertborban – pároljuk. Forraláskor csaknem az összes alkohol távozik, és csak a bor kellemes aromája marad meg. A mártást citromlé…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés