Csirke párolt articsókával recept

Csirke párolt articsókával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

25 perc

Megnézték:
1893

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A csirkehús és az articsóka klasszikus páros, amelynek ebben a receptben piros húsú paprikaszeletekkel, fekete olajbogyóval, kakukkfűvel és egy kis citrommal mediterrán jelleget kölcsönzünk.

4 személyre

  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 db piros húsú paprika kimagozva és vékonyan felszeletelve
  • só és fekete bors
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 4 evőkanál száraz fehérbor
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • 4 evőkanál sima liszt
  • 1.25 dl csirkealaplé lehetőleg házilag elkészítve
  • 8 db kicsontozott csirke felsőcomb bőr nélkül (kb. 45 dkg)
  • 1 db citrom finomra reszelt héja
  • 8 dkg kimagozott fekete olajbogyó félbevágva
  • 1 kb. 40 dkg-os articsókakonzerv (vízben eltéve) lecsepegtetve és félbevágva

A díszítéshez:

  • friss kakukkfűágacskák
  • citromgerezdek

Elkészítés

Szórjuk a lisztet, a szárított kakukkfüvet, a sót és a borsot nagy műanyag zacskóba, tegyük bele a csirkecombokat is, egyszerre csak néhány darabot, és rázogassuk, amíg a lisztes fűszer vékonyan és egyenletesen be nem vonja a húst. Vegyük ki a combokat, és a felesleges keveréket rázzuk le róluk. Melegítsük elő a sütőt a legalacsonyabb fokozaton.

Forrósítsunk fel magas hőfokon egy nagy, vastag fenekű serpenyőt, lehetőleg teflonbevonatút. Mérsékeljük a hőfokot közepesre, és öntsük a serpenyőbe az olajat. Amikor felforrósodott, tegyük bele a csirkecombokat sima oldalukkal lefelé, és pirítsuk őket 3 percig, hogy aranybarna színt kapjanak – közben mozgassuk őket, nehogy leragadjanak. (Ha nincs akkora serpenyőnk, amelyben az összes comb elfér, süssük a húst több részletben.)

Fordítsuk meg a combokat, és süssük őket még 8 percig vagy amíg késsel megszúrva tiszta levet nem eresztenek. Tegyük át a húst hőálló tálra, és tartsuk melegen.

A serpenyőből öntsük ki a felesleges olajat, csak egy vékony réteg maradjon, majd tegyük bele a fokhagymát, és kavargatva pirítsuk 10 másodpercig. Adjuk hozzá a félbevágott articsókát és a felszeletelt piros húsú paprikát, és gyakran kevergetve pároljuk 3-5 percig, hogy a paprika megpuhuljon. Keverjük hozzá a félbevágott fekete olajbogyókat.

Öntsük fel a borral, hagyjuk gyöngyözve főni, és kavargassuk, amíg a lé elpárolog. Keverjük hozzá az alaplét és a citromhéjat, forraljuk fel, és addig főzzük, amíg a lé fele el nem párolgott. Sózzuk, borsozzuk.

Tálaljuk ki a csirkecombokat és melléjük az articsókás-paprikás keveréket. Díszítsük kakukkfűágacskákkal és citromgerezdekkel.

Tipp:

• Ezzel az eljárással 4 bőr nélküli pulykamellszeletet is elkészíthetünk. Színesebb változathoz helyettesítsük a piros húsú paprikát sárga vagy narancssárga húsú paprikával, az olajbogyót 20 dkg felszeletelt cukkinivel, és az articsókát 10 dkg felszeletelt gombával, pl. a shiitake gombával. Pároljuk a gombát a fokhagymával, amíg levet nem ereszt, majd adjuk hozzá a paprikát és a cukkinit, és pároljuk 3-5 percig vagy amíg a cukkini épp hogy megpuhul, de még nem túl lágy. Használjunk az articsóka helyett 22 dkg spárgafejet vagy összevagdalt spárgaszárakat. A spárgát adjuk a piros húsú paprikához.

Miért egészséges?

• Amellett, hogy az articsóka kalória és zsírszegény, kalciumot és A-, illetve C-vitamint is tartalmaz. Az olajbogyónak ugyan magas a zsírtartalma, ennek azonban zöme telítetlen zsírsav, amely a zsírok közül a legegészségesebb. Érdemes beruházni egy jó minőségű teflonserpenyőbe, ha zsírfogyasztásunkat alacsony szinten kívánjuk tartani. A serpenyőt forrósítsuk fel, mielőtt az olajat beletennénk, így kevesebb olaj kell, mivel az étel kevésbé ragad le a forró serpenyőben.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 350 kcal, fehérje 25 g, zsír 17 g (ebből, telített 3,5 g), szénhidrát 21,5 g (ebből cukor, 6 g), rost 2,5 g, A-, B6-, B12-, C-vitamin, E-vitamin, niacin, réz, vas, B1-, B2-vitamin, kálium, szelén, cink


Csirke párolt articsókával recepthez kapcsolódó receptek

Csirke párolt articsókával

Csirke párolt articsókával

A csirkehús és az articsóka klasszikus páros, amelynek ebben a receptben piros húsú paprikaszeletekkel, fekete olajbogyóval, kakukkfűvel és egy kis citrommal mediterrán jelleget kölcsönzünk.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés