Csirke tempura szezámos-mézes mázban recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
A tempura egy japán étel. Kisütni szezámolajban kellene, de én pálmaolajat használtam. A tempurálást az olajba mártott bundás húst húzogatni kell a zsiradék tetején, hogy szálkákat kapjunk, majd összeszedjük a tetején keletkezett tojásos szálkákat a bundára vissza, majd így sütjük ropogósra tovább. Ami az olajban marad, azt szedjük ki szűrőlapáttal. Nagyon finom csemege, én bizony mind felfaltam, mert imádom ezt a ropogós ízt.
- 40 dkg csirkemell filé
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 dl jeges víz
- 1 db tojás
- 7 dkg búzaliszt
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál sütőpor
A mázhoz:
- 1 evőkanál szezámmag
- 3 evőkanál balzsamecet
- 5 evőkanál méz
- 1 evőkanál csiliszósz
- 1 teáskanál citromlé (lime)
- só ízlés szerint
Elkészítés
Egy tálba mérjük ki a keményítőt, öntsük hozzá a jéghideg vizet és keverjük csomómentesre. Keverjük hozzá a tojást. Majd a liszttel és a sóval is keverjük csomómentesre. A csirkemelleket jól mossuk meg, és vágjuk vastag csíkokra. Egyenként mártogassuk meg a tempurában, és kissé húzogassuk a forró zsiradék felett, majd szedjük össze a tempura csíkokat, és úgy süssük tovább a húst. Ne tegyünk többet a serpenyőbe a húsból, hogy ne érjenek össze. A tempura nem lesz olyan aranysárga, mint a hagyományos. Itatósra szedjük ki az átsült csirkemell csíkokat.
A szezámmagot pirítsuk meg, de nem szükséges. A mézet, balzsamecetet, zöld citrom levét, sót, chiliszószt, sót, szezámmagot keverjük jól össze, majd a kisült húsra öntsük rá. Azonnal fogyasszuk, mert így a legfinomabb.