Csirke tempura szezámos-mézes mázban

Csirke tempura szezámos-mézes mázban

A tempura egy japán étel. Kisütni szezámolajban kellene, de én pálmaolajat használtam. A tempurálást az olajba mártott bundás húst húzogatni kell a zsiradék tetején, hogy szálkákat kapjunk, majd összeszedjük a tetején keletkezett tojásos szálkákat a bundára vissza, majd így sütjük ropogósra tovább. Ami az olajban marad, azt szedjük ki szűrőlapáttal. Nagyon finom csemege, én bizony mind felfaltam, mert imádom ezt a ropogós ízt.

1 személyre

  • 40 dkg csirkemell filé
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 dl jeges víz
  • 1 db tojás
  • 7 dkg búzaliszt
  • 1 csipet só
  • 1 mokkáskanál sütőpor

A mázhoz:

  • 1 evőkanál szezámmag
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 5 evőkanál méz
  • 1 evőkanál csiliszósz
  • 1 teáskanál citromlé (lime)
  • só ízlés szerint
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Egy tálba mérjük ki a keményítőt, öntsük hozzá a jéghideg vizet és keverjük csomómentesre. Keverjük hozzá a tojást. Majd a liszttel és a sóval is keverjük csomómentesre. A csirkemelleket jól mossuk meg, és vágjuk vastag csíkokra. Egyenként mártogassuk meg a tempurában, és kissé húzogassuk a forró zsiradék felett, majd szedjük össze a tempura csíkokat, és úgy süssük tovább a húst. Ne tegyünk többet a serpenyőbe a húsból, hogy ne érjenek össze. A tempura nem lesz olyan aranysárga, mint a hagyományos. Itatósra szedjük ki az átsült csirkemell csíkokat.

A szezámmagot pirítsuk meg, de nem szükséges. A mézet, balzsamecetet, zöld citrom levét, sót, chiliszószt, sót, szezámmagot keverjük jól össze, majd a kisült húsra öntsük rá. Azonnal fogyasszuk, mert így a legfinomabb.