Csirkefasírt sárga húsú paprikával recept

Csirkefasírt sárga húsú paprikával
4.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
1274

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A mustárral ízesített fasírtot a magas zsírtartalmú baconszalonna helyett hosszúkás cukkiniszeletekbe csomagoljuk, és friss, bazsalikomos paradicsommártással tálaljuk. Színpompás étel tele pikáns ízekkel. Melegen póréhagymás krumplipürével, hidegen ropogós, nyers zöldségsalátával tálaljuk.

4 személyre

  • 2 db sárga húsú paprika kicsumázva és felkockázva
  • só és fekete bors
  • 50 dkg darált csirkehús
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 3 db nagy cukkini, hosszában vékony szeletekre vágva
  • 2 csomó újhagyma vékonyan felkarikázva
  • 1 kiskanál mustárpor

A bazsalikomos paradicsommártáshoz:

  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 2 dkg friss bazsalikom, a szára eltávolítva és a nagyobb levelek kisebb darabokra tépkedve
  • 45 dkg hosszúkás paradicsom összevágva
  • 1 csipetnyi cukor
  • néhány csepp Tabasco-szósz

Elkészítés

Egy bordás öntöttvas serpenyőt vagy egy grillező serpenyőt felforrósítunk, majd kikenjük 1 kiskanál olajjal. A hosszúkás cukkiniszeleteket több részletben a serpenyőbe tesszük, és mindkét oldalukat csíkosra sütjük. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kis olajat. A cukkinit 1 evőkanálnyi olajjal megkenve a grillsütőben is csíkosra grillezhetjük, félidőben megfordítva.

Mialatt a zöldség sül, egy serpenyőben felforrósítjuk a maradék 1 evőkanálnyi olajat, beledobjuk a paprikát, és gyakori kevergetés közben 5-6 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk az újhagymát és a fokhagymát, s még 2-3 percig pirítjuk. Rászórjuk a mustárport, és az egészet jól elkeverjük. Átszedjük egy tálba, és megvárjuk, amíg kissé kihűl.

A tálba tesszük a darált csirkehúst is egy kevés sóval és borssal együtt, és kézzel jól összedolgozzuk a fasírtot.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). A cukkiniszeletekkel kibélelünk egy hosszúkás sütőformát úgy, hogy a vékony szeleteket az alján egymást kissé átfedve keresztbe fektetjük. A túllógó végeket a forma két oldalán kilógatjuk. Ezután a csirkés keveréket a formába kanalazzuk úgy, hogy a sarkokat is kitöltse. A tetejét elsimítjuk, és a cukkiniszeletek végét visszahajtjuk a hús tetejére.

A formát beleállítjuk egy tepsibe, amelybe vizet öntöttünk. 1 óra hosszat sütjük. Ellenőrizzük, hogy átsült-e. Akkor jó, ha egy kés hegyét a közepébe szúrva átlátszó, színtelen levet ereszt.

A sütés vége előtt 30 perccel a mártáshoz szükséges összes hozzávalót egy közepes méretű lábasba tesszük, de néhány szál bazsalikomhajtást félreteszünk a díszítéshez. Lassú tűzön felforraljuk, majd időnként megkeverve 15-20 percig csendesen főzzük, amíg a paradicsom leve nagyrészt elfő. Szitán átpasszírozzuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd újból felforrósítjuk.

Kiöntjük a formából a sütés közben eresztett levet, és felszeljük a csirkéspaprikás fasírtot. Bazsalikomhajtásokkal díszítve, paradicsommártással tálaljuk.

Tipp:

• A mustárpor helyett használjunk 1 evőkanál dijoni mustárt. n• A mártást friss paradicsom helyett 80 dkg konzervparadicsomból is elkészíthetjük. Spenótos csirkefasírthoz cukkiniszeletek helyett spenótlevelekkel béleljük ki a sütőformát. 20 dkg nagy spenótlevelet lobogó vízben éppen csak megfonnyasztunk, majd leszűrjük, s konyhai törlőpapírral leitatjuk róla a vizet. A formát vékonyan kikenjük olajjal, majd elrendezzük az alján és az oldalán a spenótleveleket úgy, hogy maradjon levél a fasírt tetejére is, amelybe még 20 dkg megfonnyasztott, jól lecsepegtetett és apróra vágott spenótot is belekeverünk.

Miért egészséges?

• A paradicsom egy likopin nevű antioxidáns karotinoid vegyületet tartalmaz. A legújabb kutatások szerint a likopin többek között védelmet nyújt a hólyag- és a hasnyálmirigyrák ellen. n• A sárga húsú paprika és a cukkini C-vitamint és béta-karotint tartalmaz, az utóbbi az A-vitamin előanyaga. A cukkiniben ezenkívül folsavat is találunk.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 300 kcal (1251 kJ), fehérje 29 g, zsír 14 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 15 g, (ebből cukor 14 g), rost 5 g, B6-, B12-, C-vitamin, folsav, A-, B1-, E-vitamin, niacin, réz, vas, kálium, cink, B2-vitamin, kalcium, szelén


Csirkefasírt sárga húsú paprikával

Csirkefasírt sárga húsú paprikával

A mustárral ízesített fasírtot a magas zsírtartalmú baconszalonna helyett hosszúkás cukkiniszeletekbe csomagoljuk, és friss, bazsalikomos paradicsommártással tálaljuk. Színpompás…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés