Csirkemájkrém recept

Csirkemájkrém
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
3641

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A könnyű pástétomot a hozzáadott kevéske konyak teszi olyan különlegessé, hogy akár egy ünnepi vacsora előételeként is megállja a helyét. Gazdag ízét annak köszönheti, hogy a csirkemájat zöldségekkel együtt főzzük, ahelyett, hogy olajban sütnénk. Kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, mivel vaj helyett krémsajtot használunk hozzá.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • só és fekete bors
  • 1 db babérlevél
  • 1 evőkanálnyi krémsajt
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 25 dkg csirkemáj megtisztítva
  • 6 dl zöldségalaplé vagy víz
  • 2 kiskanál fokhagyma- vagy fehérborecet
  • 2 kiskanál konyak vagy calvados ízlés szerint
  • 1 evőkanál sós lében eltett rózsaszínű vagy zöld szemes bors lecsepegtetve és szárazra itatva
  • néhány szál petrezselyemzöld
  • néhány friss kakukkfűágacska

Elkészítés

A csirkemájat, a hagymát meg a fokhagymát egy lábasba tesszük, és felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, hogy ellepje. A kakukkfűből, a petrezselyemből és a babérlevélből fűszercsokrot kötünk, és a lábasba rakjuk. Lassan felforraljuk, a tetejéről szükség szerint leszedjük a habot, majd mérsékeljük a hőfokot, és csendesen addig főzzük, amíg a máj megfő, de a közepe kissé rózsaszín marad, amit úgy tudunk megállapítani, hogy az egyiket félbevágjuk (5-8 perc).

Leöntjük róla a vizet, a fűszercsokrot kidobjuk. A májat, a hagymát és a fokhagymát konyhai robotgépbe tesszük. Hozzáadunk 1 evőkanálnyi krémsajtot, valamint az ecetet és a konyakot, majd simára turmixoljuk. Ha nem elég könnyű, a maradék fél evőkanálnyi sajtot is beletesszük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a borsszemeket. (A májat, a hagymát és a fokhagymát egy tálban villával is összetörhetjük, ekkor kissé darabosabb lesz a májkrém. Hozzáadjuk a friss sajtot, az ecetet meg a konyakot, és az egészet jól összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd a borsszemeket is belekeverjük.)

Az elkészült májkrémet egy tálba vagy négy kis formába kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk. Rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, frissen tartó fóliával letakarjuk, és legalább 4 órára vagy akár egész éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

Tálalás előtt megvárjuk, amíg szoba hőmérsékletűre melegszik. Forró pirítóssal tálaljuk.

Tipp:

• Ha konyak helyett narancslével készítjük, egy fél narancs reszelt héját is beletesszük. Ha nem tudunk rózsaszín vagy zöld borsszemeket beszerezni, használjunk helyettük apróra vágott és jól lecsepegtetett kapribogyót. Ha robotgép nélkül szeretnénk sima májkrémet készíteni, törjük át szitán a főtt májat meg a fokhagymát, és hagyjuk el a vöröshagymát, helyette a borsszemekkel együtt adjunk hozzá 2 szál apróra vágott újhagymát. A fűszereket variálhatjuk: a májkrém metélőhagymával, tárkony- és mentalevéllel is finom.n

Miért egészséges?

• A csirkemáj az egyik legjobb vasforrás – a májkrém egy adagja az ajánlott napi bevitel több mint felét biztosítja. A hagyományos receptek általában azt ajánlják, hogy a csirkemájkrémek vagy csirkepástétomok tetejét felhasználásig olvasztott vagy derített vajréteggel zárjuk le. Ebben a változatban a zsiradékot összevágott friss fűszernövényekkel helyettesítjük.n

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 80 kcal (334 kJ), fehérje 12,5 g, zsír 1,5 g (ebből telített 0,4 g), szénhidrát, 3,5 g (ebből cukor 2,5 g), rost 1 g, A-, B2-, B6-, B12-vitamin, folsav, vas, C-vitamin, réz, cink, B1-vitamin, niacin


Csirkemájkrém

Csirkemájkrém

A könnyű pástétomot a hozzáadott kevéske konyak teszi olyan különlegessé, hogy akár egy ünnepi vacsora előételeként is megállja a helyét. Gazdag ízét…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés