Csirkemelles quiche sós pite morzsolt túróval és póréhagymával recept

Csirkemelles quiche sós pite morzsolt túróval és póréhagymával
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
1131

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A quiche lorraine (kis loren) klasszikus francia szalonnás-póréhagymás sós pite. Számtalan töltelékkel készíthető, ha nem szalonnás-póréhagymás töltelékkel készítjük, akkor nem nevezhető quiche lorraine-nek, hanem csak quiche-nek!

4 személyre

  • 25 dkg hideg liszt
  • 30 dkg hideg vaj
  • 1.5 dl hideg víz
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 10 dkg túró
  • 1 szál póréhagyma
  • 4 dl tejszín
  • 4 db tojás
  • 5 dkg Lovilio Grana Padano sajt
  • 8 szál petrezselyem
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 5 dkg vaj
  • bors

Elkészítés

Először a tésztát készítjük el. A tészta rendkívül egyszerű, azonban csak akkor fog sikerülni, ha minden alkotóelem nagyon hideg! Ehhez a lisztet a hűtőbe tesszük, a vajat és a vizet pedig a fagyasztóba. A víz akkor tökéletes, ha vékony jéghártya van a tetején. Ha minden alkotóelem hideg, nincs más dolgunk, csak a lisztre reszelni a fagyos vajat, hozzá önteni a fagyos vizet, sózni, és összedolgozni. A tésztát ne gyúrjuk túl, igyekezzünk gyorsan dolgozni! Nem kell teljesen homogén állagúnak lennie. Elég, ha összeáll, ha maradnak vajdarabkák, akkor csak érdekesebb állagúra fog majd sülni a tészta. Ha elkészült a tészta, szorosan fóliába tekerjük, majd hűtőszekrényben pihentetjük minimum 20 percet! Ha előző este készítjük el, akkor lesz a legjobb a tészta!

Amíg a tészta pihen, bőven van időnk a többi hozzávalóval foglalkozni. A csirkét egészben kevés vajon megsütjük. Lassan sütjük, ne nagyon kapjon színt, továbbá sütés közben hozzáadunk egy pár gerezd zúzott fokhagymát, cikkekre vágott hagymát, apróra vágott sárgarépát és a petrezselyem szárát. Sóval és borssal ízesítjük. Ha enyhén körbepirult a csirkemell, az összes zöldséggel együtt előmelegített sütőbe tesszük. 150 °C-on 10–15 percig sütjük a csirkemellet a vastagságtól függően. Ha elkészült, 1 x 1cm-es kockákra vágjuk, majd félretesszük. A zöldséget másra használjuk.

Amíg sül a csirke, a petrezselymet finomra, a póréhagymát apró kockákra vágjuk, a túrót pedig kézzel nagyobb darabokra morzsoljuk. A póréhagymát egy kis vajon rövid ideig meg is pároljuk. Villával összekeverjük a tejszínt, tojást és a reszelt sajtot. A tojásos-sajtos keveréket pedig sózzuk.

Újra a tésztával dolgozunk. Két zsírpapír között kb. 3–4 mm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztát. A kinyújtott tésztát kb. 30–35cm átmérőjű, porcelánból készült „pités formába” terítjük. Ujjal lenyomkodjuk a sarkokat, a „pités forma” széléről pedig késsel levágjuk a túllógó tésztát. Villával sűrűn megszurkáljuk, majd újra jön a zsírpapír, amelyre „nehezéket” (pl. bab, rizs) rakunk, és előmelegített, 180 °C-os sütőben elősütjük. Addig sütjük, amíg a tészta közepe is szép aranysárgára sül. (Kb. 10–20 perc.) Az elősütött tésztára szórjuk a morzsolt túrót, a párolt póréhagymát, a pulykamellkockákat és a finomra vágott petrezselymet. Az egészet leöntjük a tojásos-sajtos tejszínkeverékkel, és egy kis reszelt sajtot rakunk a tetejére, végül 180 °C-on 25–35 perc alatt készre sütjük. Ha a pite szép aranybarnára sült, hagyjuk egészben, a formájában pihenni, amíg lehűl! Langyosan fogyasztjuk!


Csirkemelles quiche sós pite morzsolt túróval és póréhagymával recepthez kapcsolódó receptek

Csirkemelles quiche sós pite morzsolt túróval és póréhagymával

Csirkemelles quiche sós pite morzsolt túróval és póréhagymával

A quiche lorraine (kis loren) klasszikus francia szalonnás-póréhagymás sós pite. Számtalan töltelékkel készíthető, ha nem szalonnás-póréhagymás töltelékkel készítjük, akkor nem nevezhető quiche lorraine-nek, hanem csak quiche-nek!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés