Csirkepiláf basmati rizzsel recept

Csirkepiláf basmati rizzsel

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
2470

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a színpompás egytálételt igen egyszerű elkészíteni, ezért ideális – no és ízletes, tápláló – fogás egy hétköznapi vacsorára. A kókusztej, a friss korianderzöld illata és a fűszerek egzotikus jelleget kölcsönöznek az ételnek. Zöldsalátával tálaljuk.

4 személyre

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 db felaprított vöröshagyma
  • 1 gerezd összezúzott fokhagyma
  • 1 db kicsumázott és kockára vágott piros húsú paprika
  • 45 dkg vékony csíkokra vágott filézett csirkemell, a bőre nélkül
  • 17.5 dkg csiperkegomba félbe vágva
  • 2 db kis felszeletelt cukkini
  • 30 dkg átöblített basmati rizs
  • 1 kiskanál őrölt koriander
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1.5 dl csökkentett zsírtartalmú kókusztej
  • 4 dl forró mérsékelten sózott csirkealaplé
  • 2 evőkanál felaprított friss korianderzöld
  • bors, ízlés szerint
  • néhány szál friss korianderzöld a díszítéshez

Elkészítés

Az olajat egy lábasban felhevítjük, beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a csirkehúst. Kevergetés mellett nagy lángon pirítjuk, amíg a csirkehús elveszíti rózsaszín színét.

Hozzáadjuk a gombát, a cukkinit és a rizst, az őrölt koriandert, a köményt és a fahéjat. Enyhén megpirítjuk.

Felöntjük a kókusztejjel és a forró alaplével, majd ízlés szerint borsozzuk. Felforraljuk, lefedjük, takarékra állítjuk a lángot, és csendesen főni hagyjuk, amíg a rizs megpuhul, és az összes folyadékot felszívja.

Levesszük a lángról. Beleszórjuk a felaprított korianderzöldet, megkeverjük, majd rátesszük a fedőt, és 5 percig állni hagyjuk. Korianderhajtásokkal díszítve, melegen tálaljuk.

Tipp:

Gyömbéres pulykapiláf: Csirke- helyett pulykamellet vásárolunk. A húst 2 felkarikázott póréhagymával, egy 2,5 cm hosszú, apróra vágott gyömbérrel, 1 gerezd összezúzott fokhagymával és 1 kicsumázott, apróra felkockázott, piros húsú csilipaprikával együtt serpenyőben megpirítjuk. Hozzáadjuk a rizst 2,5 dkg felszeletelt bébikukoricával és 17,5 dkg zöldborsóval együtt. A kókusztejet száraz fehérborral vagy az alaplé mennyiségének megnövelésével helyettesítjük. A 4. lépésben korianderzöld helyett petrezselyemzöldet keverünk bele. Fehér csiperkegomba helyett shiitake vagy barna kalapú csiperkegombát használunk.

Miért egészséges?

A délkelet-ázsiai konyhaművészetben előszeretettel használt kókusztej gazdag, krémes ízt kölcsönöz az ételeknek. Ha a zsírszegény változatával főzünk, adagonként 2-3 g zsírt „takaríthatunk meg”.

A recept tápértéke:

Energia 515 kcal, zsír 11 g (ebből telített 5 g), fehérje 35 g, szénhidrát 66 g, nátrium 152 mg (só 0,38 g), élelmi rost 2 g., Hasznos káliumforrás (842 mg).


Csirkepiláf basmati rizzsel

Csirkepiláf basmati rizzsel

Ezt a színpompás egytálételt igen egyszerű elkészíteni, ezért ideális – no és ízletes, tápláló – fogás egy hétköznapi vacsorára.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés