Csirkepiláf basmati rizzsel recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Ezt a színpompás egytálételt igen egyszerű elkészíteni, ezért ideális – no és ízletes, tápláló – fogás egy hétköznapi vacsorára. A kókusztej, a friss korianderzöld illata és a fűszerek egzotikus jelleget kölcsönöznek az ételnek. Zöldsalátával tálaljuk.
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 db felaprított vöröshagyma
- 1 gerezd összezúzott fokhagyma
- 1 db kicsumázott és kockára vágott piros húsú paprika
- 45 dkg vékony csíkokra vágott filézett csirkemell, a bőre nélkül
- 17.5 dkg csiperkegomba félbe vágva
- 2 db kis felszeletelt cukkini
- 30 dkg átöblített basmati rizs
- 1 kiskanál őrölt koriander
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1.5 dl csökkentett zsírtartalmú kókusztej
- 4 dl forró mérsékelten sózott csirkealaplé
- 2 evőkanál felaprított friss korianderzöld
- bors, ízlés szerint
- néhány szál friss korianderzöld a díszítéshez
Elkészítés
Az olajat egy lábasban felhevítjük, beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a csirkehúst. Kevergetés mellett nagy lángon pirítjuk, amíg a csirkehús elveszíti rózsaszín színét.
Hozzáadjuk a gombát, a cukkinit és a rizst, az őrölt koriandert, a köményt és a fahéjat. Enyhén megpirítjuk.
Felöntjük a kókusztejjel és a forró alaplével, majd ízlés szerint borsozzuk. Felforraljuk, lefedjük, takarékra állítjuk a lángot, és csendesen főni hagyjuk, amíg a rizs megpuhul, és az összes folyadékot felszívja.
Levesszük a lángról. Beleszórjuk a felaprított korianderzöldet, megkeverjük, majd rátesszük a fedőt, és 5 percig állni hagyjuk. Korianderhajtásokkal díszítve, melegen tálaljuk.
Tipp:
Gyömbéres pulykapiláf: Csirke- helyett pulykamellet vásárolunk. A húst 2 felkarikázott póréhagymával, egy 2,5 cm hosszú, apróra vágott gyömbérrel, 1 gerezd összezúzott fokhagymával és 1 kicsumázott, apróra felkockázott, piros húsú csilipaprikával együtt serpenyőben megpirítjuk. Hozzáadjuk a rizst 2,5 dkg felszeletelt bébikukoricával és 17,5 dkg zöldborsóval együtt. A kókusztejet száraz fehérborral vagy az alaplé mennyiségének megnövelésével helyettesítjük. A 4. lépésben korianderzöld helyett petrezselyemzöldet keverünk bele. Fehér csiperkegomba helyett shiitake vagy barna kalapú csiperkegombát használunk.
Miért egészséges?
A délkelet-ázsiai konyhaművészetben előszeretettel használt kókusztej gazdag, krémes ízt kölcsönöz az ételeknek. Ha a zsírszegény változatával főzünk, adagonként 2-3 g zsírt „takaríthatunk meg”.
A recept tápértéke:
Energia 515 kcal, zsír 11 g (ebből telített 5 g), fehérje 35 g, szénhidrát 66 g, nátrium 152 mg (só 0,38 g), élelmi rost 2 g., Hasznos káliumforrás (842 mg).