Csirkeragu rozmaringos lepénykével recept

Csirkeragu rozmaringos lepénykével

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

95 perc

Megnézték:
1206

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az olaszos, paradicsommártásban párolt porhanyós csirkehúsból paprikával, gombával és fekete olajbogyóval készülő étel tetejére frissen sült rozmaringos lepény kerül. Ropogós nyers zöldségekből összeállított salátával tálalva laktató ebéd vagy vacsora lehet.
6 személyre

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 db babérlevél
  • 1 db vöröshagyma felszeletelve
  • 1 gerezd fokhagyma összevágva
  • 12 dkg fekete olajbogyó kimagozva fekete bors
  • 80 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 2 szál friss rozmaring
  • 1 egész csirke
  • 2 db zöldpaprika kicsumázva, vastagra szelve
  • 15 dkg zárt kalapú csiperke négyfelé vágva
  • 2 evőkanál félszáraz sherry (elhagyható)

A rozmaringos lepénykékhez

  • 1 dl félzsíros tej
  • 3 dkg vaj
  • 2 kiskanál friss rozmaring összevágva
  • 0.25 kiskanál só
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 10 dkg sütőporos fehér liszt
  • 10 dkg sütőporos teljes kiőrlésű liszt

Elkészítés

A csirkét a rozmaringhajtásokkal és a babérlevéllel egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, felforraljuk, majd mérsékelt hőfokon 1 óra alatt puhára főzzük.

Kivesszük a húst az edényből. Amikor már eléggé kihűlt ahhoz, hogy kézbe vehessük, lefejtjük a húst a csontokról, a bőrét pedig kidobjuk. A húst falatnyi darabokra vágva félretesszük.

Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a gombát. Időnként megkeverve 5 percig fonnyasztjuk, illetve addig, amíg a hagyma pirulni kezd. Hozzáadjuk a konzervparadicsomot a levével együtt, a sherryt és az olajbogyót, majd megborsozzuk. A tűzhelyről levéve félretesszük.

A sütőt 230 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 8-as fokozat).

Elkészítjük a ragu tetejére a rozmaringos lepénykéket. A fehér és a teljes kiőrlésű lisztet a sóval, a sütőporral, a felaprított rozmaringgal és ízlés szerinti mennyiségű fekete borssal egy tálban összekeverjük, azután elmorzsoljuk a vajjal. A kupac közepén kialakított mélyedésbe beleöntjük a tejet. Meglehetősen lágy, de nem ragacsos tésztát gyúrunk belőle. Szükség esetén adunk hozzá még egy kis tejet. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, rövid ideig gyúrjuk, majd 1 cm vastag és 18 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, amit 6 körcikkre vágunk.

A csirkehúst hozzáadjuk a zöldséges keverékhez, visszatesszük a tűzhelyre, felforraljuk, majd 2-3 percig csendesen főzzük, hogy jól átforrósodjon. Közben időnként megkeverjük. Áttesszük egy 2 literes, mély tűzálló tálba.

A rozmaringos tésztaszeleteket a csirkés keverékre tesszük, és tetszés szerint megkenjük egy kevés tejjel. 10-15 percig sütjük, illetve addig, amíg a tészta megemelkedik és aranybarnára sül. Melegen tálaljuk.

Tipp:

• A javasolt zöldségeket felkarikázott zellerszárral, sárgarépával és kockára vágott padlizsánnal is helyettesíthetjük. • Használjunk sárga és piros húsú paprikát a zöldpaprika helyett, ha inkább az édesebb ízeket kedveljük. • A csirkés keveréket polentával is lefedhetjük. Egy félkilós csomagolt kész polentából kivágunk 12 kör alakú szeletet, amelyeket a csirkehúsos töltelékre teszünk úgy, hogy a szeletek kissé átfedjék egymást. Vékonyan bekenjük őket extra szűz olívaolajjal, és 10-15 percig sütjük, hogy a polenta enyhén megpiruljon. • A főzőlét mártásalapnak is felhasználhatjuk a paradicsom helyett. 3 evőkanál kukoricakeményítőt egy kevés hideg vízzel elkeverünk, hozzáadunk 4,5 dl-t a leszűrt főzőléből. Alacsony hőfokon besűrítjük. Beleöntünk 2 evőkanál paradicsompürét a sherryvel és az olajbogyóval együtt, és elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk.

Miért egészséges?

• A teljes kiőrlésű liszt nemcsak kiváló B-vitamin-forrás, de nagy mennyiségben tartalmaz vasat, valamint cinket is. Ezenkívül élelmi rost található benne, főként a nem oldható változat. • A paprika tele van C-vitaminnal – kétszer annyi C-vitamin található benne, mint az ugyanolyan tömegű narancsban. Ugyanakkor gazdag béta-karotinban is, amely az A-vitamin előanyaga.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 340 kcal (1418 kJ), fehérje 24 g, zsír 13 g (ebből telített 5 g), szénhidrát 33 g, (ebből cukor 9 g), rost 5 g, B6-, C-vitamin, réz, E-vitamin, folsav, niacin, vas, kálium, A-, B1-, B2-vit., kalcium, szelén, cink


Csirkeragu rozmaringos lepénykével

Csirkeragu rozmaringos lepénykével

Az olaszos, paradicsommártásban párolt porhanyós csirkehúsból paprikával, gombával és fekete olajbogyóval készülő étel tetejére frissen sült rozmaringos lepény kerül. Ropogós nyers zöldségekből összeállított salátával tálalva laktató…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés