Csirkés-brokkolis sült tészta sajtszósszal recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 40 perc
Megnézték: |
Egészséges, gyorsan elkészíthető, könnyű családi étel durum tésztából és főtt csirkehúsdarabokból, sajtszósszal leöntve, majd megsütve. Tegyünk bele néhány brokkolifejecskét, így a gyerekek számára is vonzóvá tehetjük ezt a rendkívül tápláló zöldséget, s fedezhetjük vele az ajánlott napi ötszöri zöldségbevitel egy részét.
- 25 dkg tollhegytészta (penne) vagy más durumtészta
- 25 dkg brokkoli
- 2 db póréhagyma felkarikázva
- 4 db főtt csirkemell
- 5 dl feles tej
- 3 dkg kukoricakeményítő
- 8 dkg érett sajt pl. gouda, füstölt vagy érlelt cheddar, lereszelve
- 12 db koktélparadicsom félbevágva
- 2 dkg parmezán vagy pecorinosajt frissen reszelve
- 1 mokkáskanál szárított oregánó (szurokfű)
- 3 evőkanál prézli teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyérből
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 190°C-ra (gáz: 5-ös fokozat). A tésztát nagy lábas lobogó vízben főzzük 10–12 percig vagy a csomagoláson jelzett ideig, félpuhára (al dente). A brokkolit szedjük szét fejecskéire, a száraikat szeleteljük fel. A főzés vége előtt kb. 5 perccel dobjuk a tésztafőző vízbe az összes brokkolit és a póréhagymát.
A zöldségek épp csak kezdjenek puhulni, amikor leöntjük róluk és a tésztáról a vizet, de 2,5 dl-t tegyünk félre a főzőléből. Borítsuk a zöldségeket és a tésztát egy nagy jénai tálba. A csirkemelleket nyúzzuk meg, vágjuk falatnyi darabokra, és szintén rakjuk a tálba.
Egy tálkában dolgozzuk össze pépesre a kukoricakeményítőt a tej egy kis részével. A tej nagyobbik részét és a félretett főzőlét forraljuk fel egy edényben, egy csészényit öntsünk belőle a kukoricakeményítős péphez, jól dolgozzuk össze vele, majd ezt a hígabb elegyet öntsük vissza a forrásban lévő tejes vízhez, és fakanállal gyorsan habarjuk addig, amíg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, és kavarjuk hozzá a reszelt sajtot. Ízesítsük tetszés szerint.
Öntsük a szószt a kifőtt tésztára, villával finoman összeforgatva. Tegyük a félbevágott paradicsomokat a szószos tésztába, majd szórjuk meg a parmezánnal, az oregánóval és a prézlivel. Tegyük a sütőbe 20 percre. Akkor jó, ha a sajt rotyogva megolvad rajta, és a teteje ropogósra sül. Forrón tálaljuk.
A recept tápértéke:
Adagonként: 594 kcal, 2477 kJ; 51 g fehérje; 16 g zsír, ebből 8 g telített; 65,5 g szénhidrát, ebből, 11,5 g cukor; 8,5 g élelmi rost; 512 mg nátrium; 14 dkg zöldség