Csirkés-burgonyás curry recept

Csirkés-burgonyás curry
4.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
1726

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a curry azért különleges, mert a csirkehúst fél óráig gyömbéres páclében érleljük. Amikor a csirkéről lehúzzuk a bőrt, nemcsak a zsír nagy részétől szabadulunk meg, hanem azt is lehetővé tesszük, hogy a fűszeres páclé jobban átjárja a húst. A burgonya, amelyet hozzákeverünk, laktatóbbá teszi a curryt.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 15 dkg mélyhűtött zöldborsó forrásban lévő vízben felengedve, leszűrve
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • só és fekete bors
  • 1 db nagy vöröshagyma felkarikázva
  • 3 gerezd fokhagyma durvára vágva
  • 0.25 kiskanál őrölt kömény
  • 40 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 0.5 kiskanál kurkuma
  • 0.25 kiskanál őrölt fahéj
  • 4 cm friss gyömbér meghámozva, apróra vágva
  • 1 db egész csirke 8 részre darabolva
  • 0.5 kiskanál édesköménymag
  • 0.25 kiskanál kömény
  • 25 dkg burgonya meghámozva
  • 0.5 db citrom leve
  • 1 db szárított piros csilipaprika 2-3 darabra törve
  • 1 kiskanál barna vagy fekete mustármag
  • 1 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 0.25 fej káposzta, vékonyan felszeletelve
  • 0.5 db zöldpaprika, vékonyan felszeletelve

Elkészítés

A csirkehúsról lehúzzuk a bőrt. Mindegyik darabon 3-4 mély vágást ejtünk, egészen a csontig. Alaposan bedörzsöljük a húsba a kurkumát, a gyömbért, a citromlevet meg a sót, és 30 percig pácoljuk.

Egy nagy, vastag fenekű serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beleszórjuk a szárított csilipaprikát, a mustár- és az édeskömény-magot, a köményt, majd néhány percig hagyjuk, hogy sercegve és pattogva piruljanak. Rászórjuk az őrölt köményt, a fahéjat és a csicseriborsólisztet. Ügyeljünk rá, nehogy a fűszerek odaégjenek, mert ez könnyen megtörténhet.

Hozzáadjuk a fokhagymát, a zöldpaprikát és a hagymát, és néhány percig kevergetve pirítjuk. Beletesszük a húst és a paradicsomot, majd az egészet jól összekeverjük. Lefedve 15 percig pároljuk.

Közben a burgonyát forrásban lévő vízbe dobjuk, és 5 percig főzzük. Leöntjük róla a vizet, és falatnyi darabokra vágjuk. A fejes káposztát egy másik lábasban 1 percig főzzük forrásban lévő vízben, majd leszűrjük.

A burgonyát és a káposztát a csirkéhez adjuk, és elkeverjük vele. Lefedjük a serpenyőt, és mérsékelt hőfokon 20-25 perc alatt puhára főzzük a csirkét. Beledobjuk a zöldborsót, és néhány perc alatt átforrósítjuk. Indiai lepénykenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

Tipp:

• A curryt előző nap is elkészíthetjük. Annál finomabb, minél jobban összeérnek az ízek. Csípősebb curryhez adjunk 2 szárított, piros húsú csilipaprikát és akár 8 gerezd fokhagymát is. A nagyobb mennyiségben fogyasztott fokhagyma csökkenti a magas vérnyomást. A csirkés-brokkolis-joghurtos curryből elhagyjuk a burgonyát, a fejes káposztát és a zöldborsót, helyette 2 közepes méretű brokkolit (kb. 45 dkg) használunk. A brokkolit rózsáira szedjük, a szárakat meghámozzuk, és falatnyi darabokra vágjuk. A rózsákat és a szárakat 2 percre lobogó vízbe dobjuk, majd leszűrjük, és hideg vízben felfrissítjük. A csirke főzési idejének utolsó 5-10 percében a curryhez adjuk. Tálalás előtt belekeverünk 3 evőkanál zsírszegény natúr joghurtot, majd rizzsel kínáljuk. A brokkoliban fitovegyületeket és antioxidánsokat találunk, amelyek védelmet nyújtanak a daganatos és egyéb betegségek ellen.

Miért egészséges?

• A burgonya hasznos mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Voltak idők, amikor az embereket a krumpli mentette meg a skorbuttól a téli hónapokban. Ha kellő gyakorisággal fogyasztjuk, a burgonya jelentős mennyiségű C-vitamint juttat a szervezetbe, amely antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet nyújt a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. A zöldborsóban, a paradicsomban és a burgonyában található C-vitamin megkönnyíti a csirkehús vastartalmának felszívódását a szervezetben. Ennek a currynek a levében megőrződik a zöldségekből kioldódott valamennyi vitamin, így a zöldborsóból, a paradicsomból és a burgonyából származó C-vitamin és a zöldborsóból még a különféle B-vitaminok is.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 350 kcal (1460 kJ), fehérje 39 g, zsír 11 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 26 g, (ebből cukor 10 g), rost 6 g, B6-, C-vitamin, niacin, B1-, E-vit., folsav, réz, vas, kálium, A-vitamin, kalcium, szelén, cink


Csirkés-burgonyás curry recepthez kapcsolódó receptek

Csirkés-burgonyás curry

Csirkés-burgonyás curry

Ez a curry azért különleges, mert a csirkehúst fél óráig gyömbéres páclében érleljük. Amikor a csirkéről lehúzzuk a bőrt, nemcsak a zsír nagy részétől…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés