Csirkés-édesburgonyás vagdalék recept

Csirkés-édesburgonyás vagdalék

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1642

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a remek fogást maradék sült csirkéből vagy pulykasültből is elkészíthetjük. A hagyományos burgonyát dobjuk fel színes édesburgonyával, a csemegekukorica pedig érdekessé teszi az étel állagát. Friss zöldsalátával és ropogós kenyérrel kínálva pompás fogás.

4 személyre

  • 30 dkg burgonya, meghámozva
  • 50 dkg narancssárga húsú édesburgonya, meghámozva
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 22 dkg póréhagyma felszeletelve
  • 22 dkg csirkehús, bőr nélkül, kockára vágva
  • 17 dkg mélyhűtött, morzsolt, csemegekukorica, forrásban lévő vízben kiolvasztva, lecsöpögtetve
  • 8 db olajban eltett paradicsom, lecsepegtetve és feldarabolva
  • 1 kávéskanál pirospaprika

A joghurtos-fokhagymás öntethez:

  • 1.5 dl zsírszegény natúr joghurt
  • 1 gerezd kis fokhagyma, összezúzva
  • 0.5 kávéskanál pirospaprika

Elkészítés

A burgonyát és az édesburgonyát vágjuk falatnyi darabokra. Dobjuk egy lábas forrásban lévő vízbe, forraljuk fel ismét, és hagyjuk 2 percig lobogva főni. Tegyük bele a póréhagymát, és főzzük még 1 percig. Szűrjük le.

Forrósítsuk fel az olajat egy nagy teflonserpenyőben, és tegyük bele a póréhagymát és a kétféle burgonyát. Süssük közepes hőfokon, gyakran megkevergetve, amíg pirulni nem kezd.

Adjuk hozzá a csirkehúst, a csemegekukoricát, az aszalt paradicsomot, a pirospaprikát és a sót, majd jól keverjük össze. Süssük még 3-5 percig, jól nyomkodjuk le, hogy torta alakúra álljon össze a serpenyőben, és forgassuk nagyobb darabokban, amíg mindkét oldalán ropogós barnára nem pirul.

A mártás elkészítéséhez tegyük a joghurtot, a fokhagymát és a pirospaprikát egy tálba, és keverjük össze. Tálaljuk ki az ételt, majd öntsük rá a joghurtos mártást.

Tipp:

• Használjunk jól lecsöpögtetett, cukor nélkül eltett csemegekukorica-konzervet a mélyhűtött kukorica helyett. A gyümölcsös-fűszeres csirke- vagy pulykahúsból készült változathoz daraboljunk fel 1 vöröshagymát, 1 piros húsú paprikát és 1 piros héjú almát, és pároljuk együtt az olajban 2 percig. Ezután keverjünk hozzá 1 evőkanálnyi currys fűszerkeveréket és 2 evőkanál mazsolát. Adjunk hozzá 55 dkg, falatnyi darabokra vágott főtt burgonyát és/vagy főtt édesburgonyát, és süssük mérsékelt hőfokon, amíg pirulni nem kezd. Keverjük bele a főtt csirke- vagy pulykahúst, adjunk hozzá 1 evőkanál mangó chutneyt, és süssük még 3-5 percig, darabokban megforgatva. Tálaljuk tsatsikival (görög uborkasaláta).

Miért egészséges?

• Az édesburgonya gazdag antioxidáns béta-karotinban, amely segít megelőzni a szív- és érrendszeri, valamint egyes daganatos betegségek kialakulását. C-vitamint és káliumot, s minden más zöldségfélénél több E-vitamint is tartalmaz. A burgonya és az édesburgonya keményítőben gazdag élelmiszer. Az egészséges étrendben a napi energiabevitel felét az összetett szénhidrátok (keményítő) teszik ki.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 460 kcal, fehérje 23 g, zsír 18 g (ebből, telített 3 g), szénhidrát 56 g (ebből cukor 16 g), rost 6 g, A-, B6-, C-, E-vitamin, B1-vitamin, folsav, réz, vas, kálium, B2-vitamin, niacin, kalcium, szelén, cink


Csirkés-édesburgonyás vagdalék

Csirkés-édesburgonyás vagdalék

Ezt a remek fogást maradék sült csirkéből vagy pulykasültből is elkészíthetjük. A hagyományos burgonyát dobjuk fel színes édesburgonyával, a csemegekukorica pedig érdekessé…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés