Csirkés-ricottás cannelloni recept

Csirkés-ricottás cannelloni
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
2080

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A vastag cannelloni csöveket általában marha- vagy borjúhússal töltik meg, ehhez a könnyebb változathoz azonban csirkét és friss zöldségeket használunk. A tésztát a nap folyamán előre is megtölthetjük, és a sütésig a hűtőben tarthatjuk. Az ízletes fogást ropogós kenyérrel és zöldsalátával tálaljuk.
6 személyre

  • 5 dkg mélyhűtött zöldborsó
  • só és fekete bors
  • 30 dkg darált csirkehús
  • 5 dkg piros húsú paprika kicsumázva ésapró kockákra vágva
  • 5 dkg póréhagyma apróra vágva
  • 25 dkg ricotta
  • 5 dkg mascarpone
  • 1 db babérlevél
  • 4 evőkanál friss zöldfűszer például petrezselyemzöld, metélőhagyma vagybazsalikom, esetleg ezek keveréke
  • 24 db 7 5 cm-es cannellonicső, nem előfőzött, összesen kb. 18, 5 dkg

A tetejére

  • 5 dkg teljes kiőrlésű friss zsemlemorzsa finomra darálva
  • 5 dkg frissen reszelt parmezán sajt

A mártáshoz

  • 5 dkg liszt
  • 9 dl félzsíros tej
  • 1 db tojás
  • 0.5 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagymával megtűzdelve
  • 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés

A mártáshoz a tejet egy vastag fenekű lábasba öntjük. Beletesszük a fokhagymával tűzdelt hagymát, a babérlevelet meg a szerecsendiót, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd levesszük a tűzhelyről, és lefedve félretesszük, hogy teljesen kihűljön. Ezalatt a tej átveszi a fűszerek ízét.

Amíg az ízesítők a tejben áznak, mérsékelt hőfokon felforrósítunk egy teflonserpenyőt, beledobjuk a darált csirkehúst, és kevergetve addig pirítjuk, míg a színe fehérre, az állaga pedig morzsalékosra változik. Félretesszük, hogy kissé kihűljön.

A felkockázott piros húsú paprikát a póréhagymával és a mélyhűtött zöldborsóval együtt egy tűzálló tálba tesszük, majd fél percre leforrázzuk úgy, hogy a lobogó víz teljesen ellepje, majd átrakjuk egy szűrőedénybe, és jól lecsepegtetjük.

A ricottát simára keverjük a mascarpone sajttal és a tojással, majd beleforgatjuk a csirkehúst, a leszűrt zöldségeket és a zöldfűszereket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Folytatjuk a mártás elkészítését. Kidobjuk az ízesítőket az időközben kihűlt tejből. Habverővel folyamatosan keverve beleszórjuk a lisztet a tejbe, simára keverjük, visszatesszük a tűzhelyre, és tovább kevergetve mérsékelt hőfokon felforraljuk. Tovább mérsékeljük a hőfokot, és gyakori kevergetés mellett 3 percig csendesen főzzük a mártást.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat). Egy 30 ×30 cm-es szögletes tűzálló tál alján szétterítünk egy réteget a mártásból.

Egy kiskanál segítségével megtöltjük a vastag tésztacsöveket a csirkés keverékkel. A mártásalapra helyezzük őket egymás mellé, és a megmaradt mártást a sor tetejére kanalazzuk.

A parmezánnal összekevert zsemlemorzsát a cannellonira szórjuk. Addig sütjük, míg a teteje ropogósra pirul, és alul a mártás rotyogva fő (35-40 perc). Tálalás előtt 10 percig állni hagyjuk.

Tipp:

• Zsírszegény borításként parmezán sajt és zsemlemorzsa helyett a cannelloni tetejére meghámozott paradicsomszeleteket fektetünk. • Egy másik változatban a csirke helyett 8 dkg apróra vágott, zsíros részektől megtisztított pármai sonkát, a póréhagyma helyett 2 apróra vágott újhagymát használunk, a zöldborsó mennyiségét pedig 10 dkg-ra növeljük. • A cannellonit klasszikus besamelmártással is elkészíthetjük. Ehhez 9 dl tejre, 8 dkg vajra és 8,5 dkg lisztre van szükség. Bár ez az ízletes mártás jelentősen megnöveli az étel zsír- és kalóriatartalmát, különleges alkalmakkor megengedhetjük magunknak.

Miért egészséges?

• Amikor a cannelloni töltelékébe zöldségeket teszünk, megszaporítjuk a kevéske fehérjetartalmú összetevő mennyiségét. A zöldségek rostosabbá és ízletesebbé teszik az ételt, továbbá megnövelik a tömegét. A mélyhűtött zöldség egészségesebb, mint a konzerv, mivel a tartósítási folyamat során a vitaminok elbomlanak. A kutatások szerint a mirelit zöldségek tápértéke megegyezik a frissekével, sőt a C-vitamin-tartalom vonatkozásában sok esetben meg is haladja azt.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 445 kcal (1856 kJ), fehérje 29 g, zsír 18 g (ebből telített 10 g), szénhidrát 43 g, (ebből cukor 10 g), rost 2 g, A-vitamin, kalcium, B2-, B12-, C-vitamin, niacin, B1-, B6-vitamin, réz, kálium, szelén


Csirkés-ricottás cannelloni

Csirkés-ricottás cannelloni

A vastag cannelloni csöveket általában marha- vagy borjúhússal töltik meg, ehhez a könnyebb változathoz azonban csirkét és friss zöldségeket használunk. A tésztát a nap folyamán előre is megtölthetjük, és a sütésig a hűtőben tarthatjuk.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés