Csirkés-zöldséges egytálétel recept

Csirkés-zöldséges egytálétel

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1737

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a serpenyős egytálételt könnyű hétköznapi ebédként szolgálhatjuk fel. Hogy még gyorsabban elkészüljön, használhatunk hozzá konyhakész, feldarabolt sárgarépát és brokkolit, amit a zacskóból egyenesen a lábasba tehetünk. Jól illik hozzá a vadrizs és hosszú szemű rizs keveréke.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 35 dkg csirkemellfilé bőr nélkül, apróra vágva
  • 1 kis vöröshagyma, apróra vágva
  • 22 dkg apró csiperkegomba
  • 1 db babérlevél
  • 2 nagy friss kakukkfűág vagy fél kávéskanál szárított kakukkfű
  • 3 nagy friss tárkonyág, vagy fél kávéskanál szárított tárkony
  • 1 kis citrom finomra reszelt héja
  • 1.5 dl száraz sherry
  • só és fekete bors
  • 3 dl forrásban lévő víz
  • 22 dkg bébi sárgarépa
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 3 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
  • 22 dkg rózsákra szedett brokkoli

Elkészítés

Forrósítsuk fel az olajat lefedhető nagy párolóserpenyőben vagy elég mély serpenyőben. Tegyük bele a csirkehúst, és állandó keverés mellett magas hőfokon pirítsuk 3 percig. Mérsékeljük a hőfokot közepesre. Keverjük a húshoz a hagymát, a gombát, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a tárkonyt és a citromhéjat. Pároljuk 4 percig, illetve amíg a hagyma és a gomba puhulni nem kezd.

Öntsük fel a sherryvel és a vízzel. Adjuk hozzá a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd keverjük jól össze. Forraljuk fel, majd állítsuk alacsonyabbra a hőfokot, és fedjük le a serpenyőt. Főzzük 5 percig.

Adjuk hozzá a brokkolirózsákat. Emeljük egy kicsit a hőfokot, hogy a folyadék folyamatosan gyöngyözve főjön. Fedjük le a serpenyőt, és főzzük 5 percig vagy amíg a csirkedarabok megpuhulnak, és a zöldségek éppen csak megfőnek. Távolítsuk el a babérlevelet és a kakukkfű- és tárkonyágakat (ha használtunk).

A kukoricalisztet 2 evőkanál hideg vízben keverjük simára. Öntsük a serpenyőbe, és állandóan kevergetve főzzük csendesen 2 percig, amíg az étel besűrűsödik. Ha kell, ízesítsük utána, majd keverjük hozzá a petrezselymet, és tálaljuk.

Tipp:

• Az étel besűrítéséhez kukoricaliszt helyett használhatunk 1 evőkanálnyi búzadarát vagy finom zablisztet is. A zablisztet hideg vízzel keverjük simára, és a kukoricakeményítőhöz hasonlóan öntsük a serpenyőbe, a búzadarát pedig állandó keverés mellett szórjuk bele, és keverjük, amíg a lé felforr és besűrűsödik. Ehhez az egytálételhez jól illik a bébipatisszon is. 22 dkg megtisztított patisszont vágjunk ketté vízszintesen. Tegyük a brokkolival együtt a serpenyőbe. A főzés végeztével a patisszon legyen omlós, de még kissé ropogós. Tejszínes csirkés-gombás egytálételhez növeljük a gomba mennyiségét 34 dkg-ra, és hagyjuk ki a brokkolit. A 2. lépésben főzzük csendesen további 5 percig. Miután az ételt a kukoricaliszttel besűrítettük, keverjünk bele 4 evőkanál sovány főzőtejszínt, majd hevítsük még néhány másodpercig. Csíkokra vágott pulyka-, sertés- vagy csirkehús ideális ehhez az ételhez, s ha készen tudunk ilyet venni, az nagyban lerövidíti az előkészítési időt.

Miért egészséges?

• A brokkoli és a vele rokon keresztesvirágú zöldségek (mint a káposzta és a karfiol) több hatékony fitovegyületet tartalmaznak, amelyek szerepet játszanak a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében. A brokkoli gazdag antioxidáns C- és E-vitaminban, valamint béta-karotinban, és tartalmaz B-vitaminokat és folsavat is. Ebben a receptben a kis mennyiségű csirkehúst zöldségfélékkel egészítjük ki. Rizzsel – összetett szénhidrát – tálalva jól kiegyensúlyozott, tápláló fogást készíthetünk.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 260 kcal, fehérje 23 g zsír 10 g (ebből, telített 2 g), szénhidrát 11 g (ebből cukor 6 g), rost 4 g, B6-, C-vitamin, folsav, niacin, szelén


Csirkés-zöldséges egytálétel

Csirkés-zöldséges egytálétel

Ezt a serpenyős egytálételt könnyű hétköznapi ebédként szolgálhatjuk fel. Hogy még gyorsabban elkészüljön, használhatunk hozzá konyhakész, feldarabolt sárgarépát…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés