Csirkés cézár saláta recept

Csirkés cézár saláta

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
3458

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A klasszikus cézár saláta e változata puha csirkehúsdarabokkal, zöldbabbal és ízletes, szardellával pirított kenyérkockákkal készül. A hozzávalókat könnyű tejszínes öntetbe forgatjuk, és szezámmagos franciakenyérrel tálaljuk.

4 személyre

  • 20 dkg vékony ceruzabab
  • 1 db fejes saláta, darabokra tépkedve, kb. 45 dkg
  • 1 kis cikória, keresztben felszeletelve
  • 4 db zellerszár, felszeletelve
  • 40 dkg főtt, kicsontozott csirkemell, bőre nélkül, nagy darabokra vágva
  • 1 db tojás
  • 5 dkg szardellakonzerv
  • 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 12 vékony szelet franciakenyér
  • 3 dkg parmezán sajt, vékony forgácsokra vágva vagy leszerelve

Az öntethez:

  • 1 kávéskanál dijoni mustár
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 kávéskanál borecet
  • 2 evőkanál zsírszegény natúr joghurt
  • 1 nagy csipet porcukor
  • 0.5 kávéskanál Worcester szósz
  • fekete bors

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Közben főzzük puhára a zöldbabot. Öntsük le a levét, és öblítsük le hideg folyó vízben. A babokat vágjuk félbe, és tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a fejes salátát, a cikóriát, a zellert és a csirkemellet. Tegyük félre a hűtőbe.

A tojást mérsékelt hőfokon főzzük csendesen 10 percig.

Közben a szardellákat borítsuk ki egy tálba az olajjal együtt (kb. 1 evőkanálnyi), adjuk hozzá a fokhagymát, és villával törjük össze. Kenjük meg vele vékonyan a kenyérszeletek egyik oldalát. Helyezzük a szeleteket sütőlapra, és süssük őket kb. 10 percig vagy amíg aranybarnára nem pirulnak. Hagyjuk kissé kihűlni, majd törjük apró darabokra.

Amíg a kenyér pirul, készítsük el az öntetet. Habverővel vagy villával keverjük össze a mustárt, az olívaolajat, az ecetet, a joghurtot, a cukrot, a Worcester szószt és a fekete borsot. A kemény tojást hűtsük le folyó hideg víz alatt, majd hámozzuk meg, és aprítsuk fel. Adjuk az öntethez.

Csurgassuk az öntet felét a behűtött salátára, és forgassuk össze úgy, hogy az öntet egyenletesen eloszoljon. A pirított kenyérkockákat keverjük hozzá a salátához. Csurgassuk rá a maradék öntetet, és szórjuk a parmezánforgácsot a tetejére. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Alacsonyabb zsírtartalmú salátaöntethez 1,5 evőkanálnyi olívaolajat használjunk, és növeljük a joghurt mennyiségét 4 kanálnyira. A hagyományosabb cézár salátához keverjünk össze egy salátástálban 1 tépett levelű és 1 leveleire szedett kisebb fejes salátát. 14 dkg kockákra vágott fehér kenyeret tegyünk sütőlapra, csurgassunk rá 2 evőkanál extra szűz olívaolajat, majd pirítsuk meg. Az öntethez forrósítsunk fel 2 evőkanál extra szűz olívaolajat, és pirítsunk meg benne 3 fokhagymagerezdet. Adjunk hozzá 5 dkg leszűrt konzerv szardellafilét, és pároljuk még 2-3 percig, amíg a fokhagyma megpuhul. A szardellát és a fokhagymát törjük át, és az olajat tegyük félre. Keverjünk a péphez 1 evőkanál dijoni mustárt, 2 kávéskanál balzsamecetet és kevés fekete borsot. Fokozatosan keverjük bele a félretett olajat, majd keverjünk hozzá 2 evőkanál alacsony zsírtartalmú natúr joghurtot. Csorgassuk az öntetet a salátalevelekre, jól forgassuk össze, majd szórjuk rá a pirított kenyérkockákat és a parmezánforgácsokat.

Miért egészséges?

• A cézár salátának általában magas a zsírtartalma, ami részben az öntethez felhasznált olaj mennyiségével magyarázható. Ebben az egészségesebb változatban az olaj egy részét joghurttal helyettesítjük. Bár a zeller alig tartalmaz vitaminokat, hasznos mennyiségű kálium van benne, továbbá egy ftálsav nevű fitovegyület, amelynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 382 kcal, fehérje 37 g, zsír 23 g (ebből, telített 4 g), szénhidrát 20 g (ebből cukor 5 g), rost 4 g, B1-, B6-, B12-, E-vitamin, niacin, B2-vitamin, kalcium, kálium, szelén, cink, vas


Csirkés cézár saláta

Csirkés cézár saláta

A klasszikus cézár saláta e változata puha csirkehúsdarabokkal, zöldbabbal és ízletes, szardellával pirított kenyérkockákkal készül. A hozzávalókat…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés