Csirkés fajita paradicsomos salsával recept

Csirkés fajita paradicsomos salsával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
2411

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Bár Mexikó északi részén a „fajita” szót a marhahátszín egy bizonyos darabjára használják, világszerte csíkokra vágott, paprikával és hagymával serpenyőben megpirított és tortillába göngyölt csirkehúst jelent. Alacsony a zsírtartalma, viszont telve van ízletes, friss hozzávalókkal.
4 személyre

  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 db vöröshagyma hosszában vékonyan felszeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma összevágva
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 3 dkg korianderzöld összevágva
  • 0.5 db narancs leve és reszelt héja
  • 0.5 db citrom leve
  • 40 dkg csirkemellfilé csíkokra vágva
  • 1.2 dl tejföl
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 1 kiskanál enyhén csípős csilipor
  • 0.25 kiskanál szárított oregánó (szurokfű)
  • 8 db puha tortilla
  • só és fekete bors
  • 2 db zöldpaprika kicsumázva és hosszában vékony csíkokra vágva
  • néhány szál korianderzöld a díszítéshez

A paradicsomos salsához

  • 2 gerezd fokhagyma összevágva
  • 12 dkg érett paradicsom felkockázva
  • 4 db újhagyma vékonyan felkarikázva
  • 1 db közepesen csípős zöld csilipaprika kicsumázva és összevágva (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál passata (paradicsomsűrítmény)
  • 0.5 kiskanál őrölt kömény
  • citromlé ízlés szerint

Elkészítés

A csíkokra vágott csirkehúst a fokhagymával, a köménnyel, a csilivel, a pirospaprikával, a szurokfűvel, a narancs héjával és levével, a citromlével, valamint 1 evőkanál olajjal és 3 evőkanál korianderzölddel együtt egy tálba tesszük. Alaposan összekeverjük, hogy a húst mindenütt egyenletesen bevonja a páclé, majd legalább 15 percig pácoljuk.

Összekeverjük a salsa hozzávalóit. Belerakjuk a maradék korianderzöldet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fél kiskanálnyi citromlével ízesítjük, majd félretesszük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat), és a grillsütőt magas fokozatra kapcsoljuk. Egy vastag fenekű serpenyőt tűzforróra hevítünk, és kikenjük a maradék 1 evőkanálnyi olajjal. Beledobjuk a zöldpaprikát és a hagymát, 6-8 percig pirítjuk, amíg megfonnyadnak és kezdenek megfeketedni. Végül a serpenyőből kivéve félretesszük.

A tortillákat egymás tetejére rakva alufóliába csomagoljuk, és 10 percre betesszük a sütőbe, hogy átforrósodjanak. Közben a csirkehúst vékony rétegben szétterítjük a grillserpenyőben. A hőforrás közelében 5 percig grillezzük, közben egyszer-kétszer megforgatjuk.

A csirkehúst és a hagymás paprikát nyolc részre osztva a meleg tortillákba göngyöljük. Korianderhajtásokkal díszítjük, és a friss salsával majd tejföllel tálaljuk. A hozzávalókat külön-külön is az asztalra tehetjük, a tortillákat konyharuhába burkolva, hogy melegen tartsuk, s ilyenkor mindenki saját maga készíti el a fajitáját.

Tipp:

• Quesadillához csak 15 dkg csirkehúsra van szükség, és személyenként 2 tortilla helyett csak egyre. A tortillák felére rászórunk 3 dkg reszelt cheddar sajtot, és rákanalazunk egy-két evőkanálnyi forró csirkehúst, zöldpaprikát és hagymát. Félhold alakban összehajtjuk, a széleket összenyomkodjuk, és forró serpenyőben addig sütjük, amíg a tortilla mindkét oldala aranysárgára pirul, illetve a sajt megolvadt benne. A quesadillát egy kevés salsával tálaljuk (tejfölre nincs szükség). • A csirkét egy felforrósított wokban vagy teflonbevonatú serpenyőben keverve sütéssel is elkészíthetjük. Kerti grillen a hozzávalókat fémnyársakra szúrjuk, nehogy beleessenek a tűzbe.

Miért egészséges?

• Az emberiség a hagymát és a fokhagymát már régóta nemcsak főzésre használja, hanem általános gyógyhatásukat is felismerte. A legújabb kutatások szerint csökkentik a magas koleszterinszintet, így a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Gátolják a vérrögképződést is, és csökkentik a nyálkahártyák duzzanatát. Ha csak lehet, használjuk őket ételeinkben. • A salsa hozzávalóiban található C-vitamin megkönnyíti a hús vastartalmának felszívódását a szervezetben.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 495 kcal (2064 kJ), fehérje 29 g, zsír 17 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 60 g, (ebből cukor 10 g), rost 5 g, B6-, C-vitamin, E-vitamin, niacin, réz, vas, A-, B1-, B2-vitamin, folsav, kalcium, kálium, szelén, cink


Csirkés fajita paradicsomos salsával

Csirkés fajita paradicsomos salsával

Bár Mexikó északi részén a „fajita” szót a marhahátszín egy bizonyos darabjára használják, világszerte csíkokra vágott, paprikával és hagymával serpenyőben megpirított és tortillába göngyölt csirkehúst jelent. Alacsony a zsírtartalma,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés