Csőben sült almás kalács recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
Ez a csőben sült almás kalács egy eredeti erdélyi recept. Nem könnyű elkészíteni, de megéri a fáradozást.
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 csomag szárított élesztő
- 3 db tojássárga
- 4 ek cukor
- meleg tej
- 5 dkg vaj
- 4 db nagyobb idared vagy jonatán alma
- 1 db citrom
- fahéjas vaníliás porcukor
- 1 db tojás a kenéshez
A díszítéshez
- fahéjas porcukor
Elkészítés
A tészta hozzávalóból könnyen gyúrható anyagot készítünk. Ezután olvasztott vajjal meglocsoljuk és konyharuhával letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, a tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és 1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd 8, az alma átmérőjénél kicsit nagyobb korongot szaggatunk belőle. A többi tésztából ujjnyi vastagságú tésztákat sodrunk.
Ezután az almákat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk és egy-egy fél almát egy-egy tésztakorongra teszünk. Megkenjük friss citromlével, hogy ne barnuljon be, majd megszórjuk fahéjas cukorral, a tészta szélét megkenjük tojással és a tésztacsíkokkal berácsozzuk. Ezután az egészet lekenjük a tojással, újból kelesztjük és 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült az almás kalács, langyosra hűtjük és fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.