Csőben sült brokkolis tészta recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 70 perc
Megnézték: |
Amíg a tészta és a brokkoli roppanósra fő, addig a besamel mártás is elkészül. A többi pedig már a sütő dolga.
- 50 dkg brokkoli
- 20 dkg tészta
- 10 dkg sajt
- 3 dkg vaj
A besamelhez:
- 6 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 3 dl tej
- só
- őrölt fehér bors
- szerecsendió
- 1 db tojássárgája
- 1 dl tejszín
Elkészítés
A brokkolit szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízbe főzzük pár perc alatt puhára. Ezután szűrjük le, és csepegtessük alaposan le.
A tésztát szintén főzzük puhára enyhén sós vízbe, majd csepegtessük alaposan le. Arra figyeljünk nehogy túlfőzzük a tésztát.
A besamel mártáshoz hevítsünk fel 4 dkg vajat, majd szórjuk rá a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. Vigyázzunk, hogy ne piruljon meg a liszt, csak éppen hogy világos zsemleszínű legyen.
Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejet, és keverjük hozzá a tojássárgát. Addig keverjük hogy csomómentes legyen. Keverés közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve addig főzzük míg besűrűsödik a mártás.
Amikor már kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, majd hagyjuk pár percig hűlni. Ezután keverjük hozzá a maradék vajat és a tejszínt, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy sima, selymes állagú mártást kapjunk. (Én átszűrtem, de ettől el is tekinthetünk.)
A megfőtt tésztát és a brokkolit tegyük bele egy nagyobb tálba, majd öntsük rá az elkészült besamel mártást. Ezután óvatosan forgassuk össze.
Egy sütőformát (vagy tepsit) kenjünk ki alaposan vajjal, majd öntsük bele a mártással összekevert brokkolis tésztát. Ezután reszeljünk rá ízlés szerint sajtot.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük még a sajt ráolvad, és szép világos színt kap.
Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk.