Csőben sült gombóc recept

Csőben sült gombóc

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
1887

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A csőben sült gombócot gyakran összetévesztik a gőzgombóccal. Ez a gombóc azonban csőben, vagyis a sütőben sül, és nem gőzben fő meg.

16 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A gombóchoz:

  • 50 dkg liszt
  • 2.5 dl tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 10 dkg lágy vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • 2.5 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 10 dkg cukor
  • 1 kis cső fahéj
  • 50 dkg szilva
  • 4 evőkanál víz

Elkészítés

Szitáljuk a lisztet tálba, és készítsünk a közepébe mélyedést. Futtassuk fel az élesztőt a langyos cukros tejben. Öntsük a mélyedésbe, és szórjunk rá egy kevés lisztet. Amikor a liszt repedezni kezd, adjuk hozzá a tojást, 8 dkg vajat, egy kis sót, és gyúrjuk jól össze, majd hagyjuk kelni egy kis ideig. Ezután formáljunk a tésztából gombócokat, és hagyjuk őket még tovább kelni. Közben a maradék vajjal kenjünk ki egy tűzálló tálat, és tegyük bele a gombócokat.

Az öntethez keverjük ki a vajat a tejjel és a mézzel, majd forrósítsuk fel. Tegyünk félre belőle 1 evőkanálnyit, a többit öntsük a gombócokra. Süssük a sütőben kb. 40 percig, amíg a gombócok aranybarnára nem pirulnak. Kenjük meg a maradék öntettel, és tegyük vissza még egy percre a sütőbe.

A kompóthoz forraljuk fel a vizet a cukorral és a fahéjjal. A kimagozott szilvát forraljuk fel a cukros vízben, majd vegyük ki. Forralással sűrítsük be kissé a levet, majd öntsük a szilvára.

Tipp:

Nagymama tanácsa: A csőben sült gombócnak szép csillogó színe lesz, ha tálalás előtt nem sokkal bekenjük tej, méz és vaj keverékével.
Felső/alsó láng: 200 °C
Gáz: 3-4. fokozat


Csőben sült gombóc

Csőben sült gombóc

A csőben sült gombócot gyakran összetévesztik a gőzgombóccal. Ez a gombóc azonban csőben, vagyis a sütőben sül, és nem gőzben fő meg.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés