Csőben sült makaróni kolbásszal recept

Csőben sült makaróni kolbásszal

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
1797

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ebben az egytálételben az ízletes sertéskolbászt sokféle zöldséggel és a makarónival együtt pároljuk vörösboros mártásban. Finom, laktató és egészséges vacsora kerül vele az asztalra.

4 személyre

  • só és fekete bors
  • 2 db babérlevél
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 db édesköménygumó hosszában négyfelé vágva és keresztirányban felszeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 3 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 3 dl vörösbor
  • 20 dkg makaróni
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 1 kiskanál édesköménymag
  • 6 dl csirkealaplé, lehetőleg házi
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 db padlizsán kockára vágva
  • 40 dkg sovány főzőkolbász
  • 1 kiskanál szárított rozmaring
  • 1 kiskanál szárított szurokfű (oregánó)
  • 35 dkg csiperke
  • 20 dkg vörös levelű mángold vékony csíkokra vágva

Elkészítés

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat). A kolbászt egy tűzálló edénybe tesszük, és közepes hőfokon 8 percig sütjük, amíg enyhén megpirul. Kivesszük az edényből, és egy tányéron félretesszük. A kolbászból kisült zsírt kiöntjük.

Az olajat, az édesköménymagot és a babérlevelet a tűzálló edénybe tesszük. Addig hevítjük, amíg az olaj felforrósodik, és a magok sisteregni kezdenek, ekkor hozzáadjuk a fokhagymát, a vöröshagymát, a rozmaringot és a szurokfüvet. Állandó keverés közben addig pirítjuk, amíg a hagyma kissé megfonnyad (kb. 5 perc). Hozzáadjuk az édesköménygumót, a padlizsánt és a csiperkét.

Beleöntjük a paradicsompürét, a bort és az alaplevet. Jól összekeverjük, majd felforraljuk. Levesszük a tűzhelyről. Felszeleteljük a kolbászt, és a tűzálló edénybe tesszük. Lefedjük, és 20 percig sütjük a sütőben.

Hozzáadjuk a makarónit, ismét lefedjük az edényt, majd visszatesszük a sütőbe. Újabb 15 percig sütjük, amelynek elteltével a tészta még nem puhul meg teljesen. Kivesszük a sütőből.

A sütő hőmérsékletét 180 °C-ra mérsékeljük (gázsütőnél 4-es fokozat). A vörös mángoldot fokozatosan a raguba keverjük, az újabb adaggal mindig megvárjuk, míg az előző megfonnyad. A zsemlemorzsát összekeverjük a petrezselyemmel és a parmezán sajttal, majd a ragu tetejére szórjuk. Visszatesszük a sütőbe, fedő nélkül, és tovább sütjük még 30 percig, vagy amíg a teteje ropogósra és szép pirosra sül. Az alatta lévő makaróninak és a zöldségnek puhának kell maradnia. Melegen, a tűzálló edényben tálaljuk.

Tipp:

• Ehhez a raguhoz nyugodtan kipróbálhatunk valamilyen nem szokványos ízesítésű kolbászt. Illik hozzá a póréhagymás, a tárkonyos vagy akár a fokhagymás füstölt kolbász is. • Kolbász helyett készíthetjük a ragut sertéshúsgombócokkal is. 35 dkg sovány, darált sertéshúst összekeverünk 3 gerezd összezúzott fokhagymával, 3 evőkanálnyi felaprított petrezselyemmel és 2 evőkanálnyi kenyérmorzsával. Hozzáadunk 1 felvert tojást, sózzuk, borsozzuk, és az egészet jól összedolgozzuk. Vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formálunk a masszából. Az 1. lépésben megpirítjuk a gombócokat, majd a 3. lépésben a raguba tesszük.

Miért egészséges?

• Használjunk jó minőségű, magas hústartalmú, sovány főzőkolbászt, amiben nincs sok adalékanyag. Olvassuk el a címkét, hogy biztosan megfelelő minőségű, egészségünkre ártalmatlan kolbászt válasszunk. • A vörös levelű mángold ízletes levélzöldség, amely megfelelő mennyiségben tartalmaz béta-karotint, C-vitamint, valamint különféle B-vitaminokat. • A babérlevél fokozza a gyomornedvtermelést, és elősegíti az emésztést.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 750 kcal (3127 kJ), fehérje 25 g, zsír 37 g (ebből telített 12 g), szénhidrát, 77g (ebből cukor 10 g), rost 7 g, C-vitamin, réz, vas, B6-, B12-vitamin, folsav, kalcium, foszfor, cink, A-, B1-, B2-vitamin, niacin, kálium


Csőben sült makaróni kolbásszal recepthez kapcsolódó receptek

Csőben sült makaróni kolbásszal

Csőben sült makaróni kolbásszal

Ebben az egytálételben az ízletes sertéskolbászt sokféle zöldséggel és a makarónival együtt pároljuk vörösboros mártásban. Finom, laktató és egészséges vacsora kerül vele az asztalra.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés