Csőben sült padlizsán recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 25 perc
Megnézték: |
Nápoly környékéről származó, közismert padlizsánsült a parmigiana di melanzane. Ez a könnyen elkészíthető változat jól példázza, hogy az olasz tájkonyha bővelkedik egyszerű, de ízletes fogásokban.
- 50 dkg padlizsán
- 8 evőkanál olívaolaj
- 12.5 dkg mozzarella sajt
- 1 kis csomó bazsalikom vagy oregano (szurokfű)
- 20 dkg áttört paradicsom
- só és fekete bors
- 2.5 dkg friss parmezán sajt
Elkészítés
A padlizsánt megmossuk, megtisztítjuk és keresztben vékony szeletekre vágjuk.
Egy nagy vagy két kisebb serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olajat, és a padlizsánszeleteket adagonként magas hőfokon mindkét oldalukon aranybarnára sütjük benne. Ha kevés az olaj, utánaöntünk.
A grillsütőt a legmagasabb hőfokon előmelegítjük. A mozzarellát vékonyan felszeleteljük. A bazsalikomot és az oreganót megmossuk, szárazra töröljük és mindegyikből összevágunk 2 evőkanálnyit. Félretesszük.
Egy tűzálló tálba rétegezve lerakjuk a padlizsánszeleteket, a mozzarellát, az áttört paradicsomot és a zöldfűszereket. Minden réteget megsózunk és megborsozunk.
A parmezánt lereszeljük és a tetejére szórjuk. A lerakott padlizsánt 4–5 perc alatt a grillsütőben aranybarnára sütjük.
Tipp:
A lerakott padlizsánt köretként adhatjuk grillezett húsokhoz, pl. báránybordához vagy -steakhez, főtt fehér húsú halhoz vagy rizottóhoz.
A recept tápértéke:
TÁPÉRTÉK EGY ADAGBAN: 323 kcal/1357 kJ energia, 5 g szénhidrát, 12 g fehérje, 28 g zsír (ebből 8 g telített zsírsav), vitaminok: B-vitaminok és E-vitamin