Csőben sült zöldséges tészta recept

Csőben sült zöldséges tészta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
2510

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a laktató vegetáriánus egytálételt feltálalhatjuk a családnak, vagy akár egy összejövetel alkalmából a baráti társaságnak is. A sütőtököt fokhagymás olívaolajjal meglocsolva megsütjük a spárgával és a póréhagymával együtt, majd összeforgatjuk a főtt tésztával meg a sajtmártással, visszatesszük a sütőbe, és kissé megpirítjuk.

4 személyre

  • 6 dl félzsíros tej
  • 0 só és fekete bors
  • 50 dkg póréhagyma vastagon felkarikázva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma vékonyan felszelve
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 kiskanál magos mustár
  • 2 lila hagyma nagyobb darabokra vágva
  • 1 kis sonkatök meghámozva, kimagozva, a húsa 5 cm-es kockákra vágva, hámozva
  • 17 dkg zöld spárga keresztben félbevágva
  • 30 dkg rigatoni (rövid csőtészta) vagy penne (tolltészta)
  • 7.5 dkg nagyon érett cheddar sajt lereszelve

Elkészítés

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). A tököt és a lila hagymát egy nagy tepsibe tesszük, rászórjuk a felszeletelt fokhagymát, és meglocsoljuk olívaolajjal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összeforgatjuk az olajjal, majd 15 percre a sütőbe tesszük.

A sütőből kivesszük a tepsit, majd belerakjuk a póréhagymát meg a spárgát. Óvatosan összeforgatjuk a zöldségeket, majd visszatesszük a tepsit a sütőbe. Újabb 20 percig sütjük az ételt, amíg a zöldségek megpuhulnak, és enyhén megpirulnak.

Közben a tésztát egy nagy lábas forrásban lévő vízben 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson található útmutatás szerint kifőzzük.

Eközben elkészítjük a mártást. A kukoricakeményítőt simára keverjük 4 evőkanál hideg tejjel, a többi tejet pedig egy lábasban csaknem forrásig hevítjük, majd a habarékhoz öntjük. Ezután az egészet visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett óvatosan felforraljuk, majd besűrítjük.

Levesszük a mártást a tűzhelyről, és hozzáadjuk a sajt kétharmad részét, valamint a mustárt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Kivesszük a tepsit a sütőből. A főtt tésztát egy szűrőedényben jól lecsepegtetjük, majd összekeverjük a zöldsé- gekkel. Ráöntjük a mártást, és azzal is összeforgatjuk. A maradék sajtot a zöldséges tészta tetejére szórjuk, majd visszatesszük a tepsit a sütőbe. 10-15 perc alatt aranysárgára pirítjuk a tetejét, mialatt a tésztát alaposan összerotyogtatjuk a zöldségekkel. Melegen tálaljuk.

Tipp:

• A sült zöldségeket lasagnelapokkal is elkészíthetjük. A lila hagymát a spárgával, 2 kicsumázott és darabokra vágott piros húsú paprikával meg 3 vastagon felszelt cukkinivel tepsibe tesszük. Összeforgatjuk a fokhagymával és az olajjal, majd sózzuk, borsozzuk. 25 percig süt-jük a sütőben. A hőfokot 190 °C-ra mérsékeljük (gázsütőnél 5-ös fokozat). A zöldségekhez hozzáadunk 80 dkg konzerv darabolt paradicsomot a levével együtt. A zöldségkeveréket rétegezve lerakjuk 20 dkg nem előfőzött lasagnelappal, 15 dkg durvára darabolt feta sajttal meg 2 dkg csíkokra vágott bazsalikomlevéllel egy nagyjá-ból 23 ×30 cm-es szögletes tűzálló tálban. A rétegezést a zöldségekkel kezdjük, az étel tetejére pedig tésztalap kerül. 3 dkg friss sajtot ízlés szerint sózunk, borsozunk, majd összekeverjük 2,5 dkg frissen reszelt parmezánnal, és egyenletesen a lasagne tetejére kenjük. 30 perc alatt aranysárgára sütjük, és tálaljuk.

Miért egészséges?

• A sonkatök élénk narancssárga színű húsa jelzi, hogy magas a béta-karotin-tartalma. Ezenkívül megfelelő mennyiségű C-vitamint és hasznos mennyiségű E-vitamint tartalmaz. • A tej az egyik leggazdagabb kalciumforrás. Kalciumra az erős, egészséges fogakhoz és csontokhoz, valamint az izmok, illetve azidegrendszer zavartalan működéséhez van szükség. • A spárga egy aszpargin nevű fitovegyületet tartalmaz, amelynek erős vízhajtó hatása van. A természetgyógyászok a reuma, valamint a menstruáció előtti felfúvódás kezelésére ajánlják.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 619 kcal (2581 kJ), fehérje 24 g, zsír 17 g (ebből telített 7 g), szénhidrát 98 g, (ebből cukor 22 g), rost 9 g, A-, B1-, C-vitamin, folsav, kalcium, B6-, B12-, E-vitamin, niacin, réz, vas, kálium, szelén, cink, B2-vitamin


Csőben sült zöldséges tészta recepthez kapcsolódó receptek

Csőben sült zöldséges tészta

Csőben sült zöldséges tészta

Ezt a laktató vegetáriánus egytálételt feltálalhatjuk a családnak, vagy akár egy összejövetel alkalmából a baráti társaságnak is. A sütőtököt fokhagymás olívaolajjal meglocsolva megsütjük a spárgával és a póréhagymával együtt,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés